Okružni sud potvrdio
2

Podignuta optužnica protiv Nenada Vukovića koji je lopatom ubio rođaka kod Banje Luke

Piše: M. N.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Okružno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv Nenada Vukovića (1957) iz mjesta Rekavice kod Banje Luke zbog ubistva rođaka Radeta Vukovića 26. oktobra ove godine kojeg je usmrtio metalnim dijelom lopate.

Kako se navodi u optužnici koju je potvrdio Okružni sud u Banjoj Luci, Vuković je tog dana u periodu između 6:00 i 7:00 sati u zaseoku Bare da odvede konja da pase i ponio sa sobom metalnu lopatu i malu sjekiru. Dok se kretao prema njivi, ugledao je rođaka Radeta s kojim se četiri mjeseca prije ubistva posvađao u vezi sječe šume. Ponovo su se počeli svađati i Vuković je udario svog rođaka Radeta metalnim dijelom lopate u čelo.

Rade je pao na asfalt na lokalnom putu i dok je ležao, Vuković ga je udatio još najmanje četiri puta metalnim dijelom lopate i drvenom držalicom u čeonom i potiljačnom dijelu glave. Rade je zadobio uzdužnu ranu od osam centimetara u predjelu glave središnje čeonotjemeno, dvije rade dužine oko četiri centimetra u predjelu glave lijevo tjemenopotiljačno, te kosu ranu dužine oko četiri centimetra u predjelu glave desno tjemeno neposredno ispod desne tjemene kvrge.

Zadobio je višestruke prelome kostiju lobanje i oštećeni su mu važni moždani centri zbog čega je odmah umro.

Od udaraca je pukla drvena držalica lopate i otpao metalni dio, a osumnjičeni je pokupio i odnio na svoje imanje i metalni dio sakrio ispod poda u štali, a drveni dio zatrpao đubretom uz objekat.

Podsjetimo, ubistvo je policiji prijavljeno isti dan ujutro, kada su Vukovićevo beživotno tijelo u lokvi krvi pronašli mještani sela Bare. Prvobitno se nije znalo da li je riječ o ubistvu ili saobraćajnoj nesreći, ali je obdukcijom utvrđeno da je 75-godišnjak preminuo od višestrukih udaraca u glavu.