Tužilaštvo ZHK
0

Podignuta optužnica protiv Ljubušaka zbog ubistva oca u mjestu Humcu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo ZHK Široki Brijeg je za nepuna tri mjeseca okončalo istragu i 30.10.2023. godine podiglo optužnicu protiv A.P. iz Humca, Ljubuški, zbog sumnje da je u neuračunljivom stanju počinio ubistvo svoga oca.

Optužnicu je kako navode iz Kantonalnog tužilaštva ZHK 06. novembra 2023. godine potvrdio i sud Široki Brijeg.

"Optužnicom se tereti da je u neubrojivom/neuračunljivom stanju zbog hronične duševne bolesti psihotičnog karaktera - paranoidne šizofrenije, u namjeri da usmrti svog oca V.P. istog oborio na pod, a potom ga je više puta nogama i rukama snažno udarao u predjelu glave i gornjeg dijela tijela. U više navrata iz dnevnog boravka kroz hodnik odlazio do kupatila i vraćao se do mjesta gdje je V. ostao ležati na podu, a potom ga nastavljao snažno udarati, na koji način mu je nanio teške tjelesne povrede. Posljedicom toga su kod V. nastupila oštećenja za život važnih moždanih centara uslijed čega je na licu mjesta preminuo", navode iz Tužilaštva ZHK.

Kantonalno tužilaštvo ZHK Široki Brijeg podsjeća da je 11.08.2023. godine podnijelo prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom A.P., Kantonalnom sudu Široki Brijeg zbog postojanja osnovane bojazni da će ponoviti krivično djelo ili počiniti krivično djelo kojim prijeti, kao i zbog počinjenja posebno teškog kritičnog djela s obzirom na način izvršenja i posljedice, te zbog toga što bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, nakon čega je Kantonalni sud odlučujući o istom prijedlogu osumnjičenom A.P. odredio pritvor u trajanju od mjesec dana.

Potom je Kantonalno tužilaštvo ZHK Široki Brijeg 01.09.2023. godine uputilo Kantonalnom sudu Široki Brijeg prijedlog za produženje pritvora osumnjičenom A.P. za još dva mjeseca na odlučivanje, jer su i dalje postojali razlozi zbog kojih je pritvor određen, te je odlučujući o istome Kantonalni sud Široki Brijeg 07.09.2023. godine osumnjičenom A.P. produžio pritvor u trajanju od dva mjeseca.

"Pored navedenog optužnicom je nadležnom sudu predloženo produljenje pritvora, koji pritvor je ponovno produžen rješenjem Kantonalnog suda Široki Brijeg od 08.11.2023. godine i isti može trajati do izricanja prvostepene presude, a najduže dvije godine", naveli su iz Kantonalnog tužilaštva ZHK Široki Brijeg.