Tužilaštvo BiH
52

Podignuta optužnica protiv 28-godišnjaka zbog šverca ogromne količine cigareta

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Radeta Gligorovića zbog krijumčarenja blizu 16 hiljada kutija cigareta.

Tužiteljica iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigla je optužnicu protiv:

  • Gligorović Radeta, rođenog 1996. godine u Milićima, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, vozeći teretno i priključno motorno vozilo, iz pravca Srbije, došao na granični prelaz Karakaj kod Zvornika te u skrovitom i posebnom napravljenom mjestu u tovarnom dijelu priključnog vozila, protivno odredbama Zakona o carinskoj politici BiH i Zakona o akcizama BiH, preko carinske linije u Bosnu i Hercegovinu prevezao količinu od 15.889 paklica cigareta raznih marki koje nisu bile obilježene kontrolnim i poreznim markicama propisanim poreznim zakonodavstvom BiH, ukupne procijenjene vrijednosti od 72.590, 33 KM, koje su pronašli i oduzeli pripadnici Granične policije Zvornik.

Optuženi se tereti da je preko carinske linije prenosio robu veće vrijednosti, izbjegavajući mjere carinske kontrole, čime je počinio krivično djelo - "krijumčarenje".

U optužnici je predloženo oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela, odnosno zaplijenjenih cigareta, kao i kamiona i prikolice kojima je vršeno krijumčarenje.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem pet svjedoka i prilaganjem prikupljenog dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.