Crna hronika
40

Početak ponovnog suđenja u predmetu Turković i drugi zakazan za 2. oktobar

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Obnovljeno suđenje u predmetu Zijad Turković i drugi, nakon ukidanja ranije presude, počet će 2. oktobra, kada bi trebala biti pročitana izmijenjena/precizirana optužnica i date uvodne riječi strana u postupku.

Odlučeno je to danas na statusnoj konferenciji održanoj pred vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine.

Kako je Agenciji FENA kazao branitelj prvookrivljenog, advokat Fahrija Karkin, Sud je naložio zastupnici optužbe u ovom predmetu, tužiteljici Tužiteljstva BiH Dijani Kajmaković da precizira optužnicu i dostavi je svim stranama u postupku.

Pojasnio je da se radi o potpuno novom postupku, te iskazao zadovoljstvo činjenicom da je Sud "imao sluha" te uvažio prijedlog odbrane da se postupak vodi onako kako to traži Zakon o krivičnom postupku, uključujući i mogućnost predlaganja novih dokaza.

Inače, odbrana je insistirala na ponovnom/neposrednom izvođenju dokaza, odnosno saslušanju svih ranije ispitanih svjedoka optužbe, kao i novih svjedoka odbrane, te njihovom sučeljavanju, dok Tužiteljstvo zastupa stanovište da bi radi ekonomičnosti postupka bilo bolje pristupiti reprodukciji ranije izvedenih dokaza (iskaza svjedoka).

Među ostalim, Karkin je zatražio da se njegov branjenik Zijad Turković pusti iz pritvora, te da se Turkovićevom maloljetnom sinu osigura "potrošačka korpa", odnosno određena vrsta primanja iz novčanih sredstava koja su blokirana tokom prethodnog postupka, uz obrazloženje da se radi o djetetu, čija je majka bez posla i koje je tek krenulo u školu, te pozivajući se na odredbe konvencije o pravima djeteta.

U vezi s tim, branitelju prvookrivljenog dat je rok za izradu odgovarajućih podnesaka koje je dužan proslijediti Sudu, a na statusnoj konferenciji je utvrđena i dinamika vođenja postupka u ovom slučaju te zakazano više ročišta.

Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je 1. augusta drugostepenu presudu od 25. aprila u predmetu Zijad Turković i drugi kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužiteljstva BiH i potvrđena prvostepena presuda u odnosu na optužene - Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića.

Istom presudom uvažene su žalbe branitelja optuženih Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a tim povodom i primjenom člana 309. ZKP-a BiH i u odnosu na optuženog Muamera Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostepena presuda Suda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Prvostepenom presudom od 28. novembra 2013. godine Zijad Turković je oglašen je krivim za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima: neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela ubistva, iznuda i pranje novca i s tim u vezi osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina.

Okrivljeni Saša Stjepanović onda je oglašen krivim za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i razbojništvo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, dok je okrivljeni Muamer Zahitović oglašen je krivim za krivično djelo iznude i krivično djelo pranje novca te osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri (3) godine.

Istom presudom. okrivljeni Milenko Lakić oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pripremanje krivičnog djela ubistva iz člana 166. stav 2. tačka a) Krivičnog zakona FBiH, ubistva iz člana 166. stav 2. tačka a) KZ FBiH i ubistvo iz člana 149. stav 1. tačka 1. KZ RS te osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina.

Istovremeno, okrivljeni Fadil Aljović oglašen je krivim za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom ubistvo iz člana 166. stav 2. tačka a) KZ FBiH, u vezi sa članom 31. KZ BiH te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet (5) godina, dok su okrivljeni Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbi.