A tek je februar
141

Početak godine u BiH obilježio niz tragičnih događaja, građani se ne osjećaju sigurno

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Od početka 2024. godine stanovnike Bosne i Hercegovine potresao je niz tragičnih događaja.
Hladnokrvno ubistvo 19-godišnjeg Farisa Pendeka zbog navodnih nesuglasica u saobraćaju, ubistvo Saše Kulišića koje su isplanirali članovi njegove porodice te ubistvo 52-godišnje žene u Tuzli u tržnom centru samo su neke od tragedija po kojima će 2024. godina biti obilježena. A tek je februar.

Kada je riječ o Sarajevu, već prvog dana 2024. godine došlo je do upotrebe vatrenog oružja u Paromlinskoj ulici. Na Amira Pašića Faću je pucao Benjamin Delalić, koji se trenutno nalazi u pritvoru.

Delalić se MUP-u Kantona Sarajevo sam predao u pratnji advokata.

Zatim je 6. januara u sarajevskoj općini Centar došlo je do aktiviranja nepoznate eksplozivne naprave. Srećom, nije bilo povrijeđenih osoba, a ni materijalne štete.

U noći 22. januara stanovnike Sarajeva uznemirila je pucnjava u ugostiteljskom objektu "Que Pasa". Adin Memić (23) je pucao u dvije oosbe te mu je određen jednomjesečni pritvor zbog počinjenog krivičnog djela "Ubistvo u pokušaju".

Usljed ranjavanja D. P. (23) je zadobio povrede opasne po život, dok je F. H. (23) zadobio lakše tjelesne povrede.

U noći s 28. na 29. januar zbog navodnih razmirica u saobraćaju ubijen je 19-godišnji Faris Pendek. On je ubijen u sarajevskom naselju Otoka u trenutku kada se nalazio u vozilu sa još tri prijatelja.

Faris i njegovi prijatelji su naišli na Adema Šumana (23) koji je od ranije poznat policiji po kršenju zakona i korištenju narkotika.

Nakon, kako se pretpostavlja, kraće verbalne prepirke iz nepoznatih razloga Šuman je udario vozača i suvozača u automobilu u koje se nalazio Faris.

Zatim se vratio do automobila i uzeo pištolj kojim je upucao Farisa. Bio je u bijegu te se, kada je saznao da je njegov identitet otkriven, predao u pratnji advokata. Imao je dva pomagača, koji se također nalaze u pritvoru.

Krajem januara dogodilo se monstruozno ubistvo Saše Kulišića iz Doboja, a u kojem su učestvovali i članovi njegove porodice.

Policijskom istragom je otkriveno da je on tri mjeseca trovan tabletama koje su namijenjene osobama koje su psihički bolesnici te se izdaju na recept.

U tome je učestvovala i njegova 14-godišnja kćerka, koja je i kobne noći u limunadu sipala izmrvljene tablete "Treana" koje su ga omamile. Nakon toga je ga je njegova supruga Andrea Kulišić (32) zajedno sa svojim 19-godišnjim ljubavnikom Draženom Lazarevićem vezala i odvela u šumu.

Otkriveno je da je Kulišić ubijen tako što je zadobio tri uboda nožem od Andree. Ostavljen je zavezan za drvo u šumi, gdje ga je policija pronašla.

Početkom februara je u Banjoj Luci ubijen i Zvonimir Stefanović (53). Njega je ubila njegova partnerica Milica Diljević (31) ubodom nožem u srce nakon što je iskrvario na smrt.

Nakon ubistva je pozvala komšiju i rekla mu da je Zvonimiru pozlilo.

Stefanović u policijskim evidencijama važi kao osoba sklona konzumiranju droge, a 2014. godine je hapšen u akciji "Čistač 2", a svojevremeno je radio i kao obezbjeđenje u pojedini klubovima u Banjoj Luci.

Milici Diljević je određen jednomjesečni pritvor.

U Tuzli je sinoć ubijena Amra Kahrimanović (52). U nju je u ugostiteljskom objektu pucao policajac Elvis Ćustendil.

Iz Tužilaštva TK su saopćili da je u ženu ispaljeno nekoliko hitaca, dok su iz MUP-a TK kazali da je Ćustendil bio na godišnjem odmoru, ali i da je ubistvo počinio koristeći službeni pištolj.

U nesretnu ženu je ispalio nekoliko metaka i to iz pištolja koji nije trebao biti kod njega, jer su policijski službenici dužni predati pištolj prilikom odaska na godišnji odmor.

Trenutno se utvrđuje u kakvim su odnosima bili žrtva i ubica.

Javnost najviše zabrinjava činjenica da većinu ubistava ili pokušaja ubistava počine osobe koje su višestruki povratnici u vršenju krivičnih djela, odnosno oni koji su "od ranije poznati policiji".

I dok građani traže veće kazne za prijestupnike, policija kaže da radi sve što je u njihovoj moći i nadležnosti.