Sud BiH
0

Počelo suđenje suspendovanom blagajniku BHANSA-e Dejanu Pudaru za pronevjeru više od 270.000 KM

SRNA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Sudu BiH danas je počelo suđenje suspendovanom glavnom blagajniku Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) Dejanu Pudaru zbog pronevjere više od 270.000 KM počinjenu prije 10 godina.

Optužnica tereti Pudara da je od januara 2014. do kraja novembra 2015. godine prisvojio 276.222 KM falsifikujući račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA za druge zaposlene i sebe, a koja se nisu desila.

"Dokazaćemo da je optuženi kao glavni blagajnik falsifikovao dokumentaciju BHANSA i pravnog lica 'Mrkulić", rekao je tužilac Igor Dubak u uvodnoj riječi, prenosi Birn.

Dubak je dodao da iz materijalnih dokaza proizilazi da je Pudar bio ovlašteno lice za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima.

Tužilac je naveo da će grafološkim vještačenjem biti dokazano da je optuženi skriptor falsifikovanih potpisa zaposlenih, za koje je kreirao naloge za putovanja i događaje koji se nisu desili.

Tužilaštvo će uložiti i listu prisustva na poslu za zaposlene koji su u vrijeme navodnih putovanja bili na poslu ili na godišnjem odmoru.

Uz zaposlene u BHANSA, biT će pozvan i vještak finansijske struke.

Dubak je rekao da je predložen veći broj svjedoka, ali da se može pozvati više njih po ročištu s obzirom da će se kratko izjašnjavati na određene okolnosti.

Branilac Jasmir Muratović naveo je da odbrana u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodnu riječ.

Saslušanje prvih svjedoka zakazano je za 7. februar.