Smrt policajca u Zenici
0

Pijani 19-godišnjak nije ni pokušao zaustaviti vozilo

ZEDA
Semir Duvnjak ( Foto: ZEDA)
Semir Duvnjak ( Foto: ZEDA)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona objavilo je nove detalje u vezi nesreće u kojoj je noćas, dvadesetak minuta iza ponoći, smrtno stradao policajac Amir Avdić (35), kada je na njega naletio automobil “yugo”, kojeg je pokušao zaustaviti. U policiji još nemaju podatak kojom brzinom se kretalo vozilo kada je udarilo Avdića, ali je, na osnovu video-snimaka sa policijskog video nadzora na obližnjoj raskrsnici, ustanovljeno da devetnaestogodišnji Semir Duvnjak nije ni pokušao zaustaviti automobil, već je produžio dalje ka porodičnoj kući u obližnjem naselju.

Policija je ubrzo pokucala na vrata Mubedina Duvnjaka, oca nesavjesnog mladića, a u garaži u ulici “Bistua Nuova”, br. 67, pronašla “yugo” koji je učestvovao u nesreći. Slobode su lišeni Semir Duvnjak i suvozač Kemal Hukić, a saslušane su i tri osobe koje su u trenutku nesreće takođe bile u automobilu. Alkotestom je kod Duvnjaka utvrđeno prisustvo 0,90 promila alkohola u krvi.

Provjerama u kaznenoj evidenciji utvrđeno je da je Duvnjaku tokom 2009. godine izdato čak četiri prekršajna naloga, sa izrečenim kaznama u iznosu ukupno 460 maraka, a upisana su mu i četiri kaznena boda. Policijski komesar Fahrudin Bećirović potvrdio je da je Duvnjakova vozačka dozvola zbog toga ranije deponovana u policiji, te da je sinoć upravljao bez vozačke dozvole. Na vozilu “yugo” nalazi se i oznaka “P”, za vozača početnika, s obzirom da mladić, koji se sada tereti za djelo ubistva, ima tek godinu vozačkog iskustva.

“Istragom ćemo utvrditi kakav je razgovor tekao u vozilu i sa kojom namjerom je automobil usmjerio ka policajcu. Vidjećemo koja je njegova namjera bila, a najvjerovatnije je pokušao da pobjegne od policajca”, kazao je Bećirović na vanrednoj press konferenciji u sjedištu MUP ZDK.

Policijski komesar je podsjetio da su se slični događaji ove godine desili u Šijama i Kaknju, kada su dva policajca teško povrijeđena u pokušaju da zaustave vozila, ali da nesavjesni vozači još nisu procesuirani.

“Ovo je događaj koji praktično pokazuje s kojom drskošću se takve osobe odnose prema policiji. Nažalost, pravosudni organi ne odgovarajući adekvatno na ovakva krivična djela, jer su akteri događaja iz Šija i Kaknja još uvijek na slobodi i to je ono što je za nas pogubno”, kazao je Bećirović.

Saučešće porodici Avdić izrazio je i ministar unutrašnjih poslova Aziz Brotlija, koji je ukazao na posljedice bahatog ponašanja mladih i konzumiranja alkohola, te pozvao pravosuđe da bez odlaganja procesuira vinovnike ovakvih nedjela.

Amir Avdić je bio pripadnik policije od 1993. godine i pokazivao je zavidne rezultate u svom radu. U rodnim Šiblićima kod Zenice živio je sa suprugom, sa kojom ima šestogodišnju kćerku.

Ožalošćenu porodicu Avdić danas je posjetila i delegacija MUP ZDK.