{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Paljenja iz obijesti u Sarajevu: U prvih 15 dana januara gorjelo osam automobila

16.1.2015. u 19:40
16
92
Paljenja iz obijesti u Sarajevu: U prvih 15 dana januara gorjelo osam automobila
16
Paljenja iz obijesti u Sarajevu: U prvih 15 dana januara gorjelo osam automobila
Zapaljeni automobili u januaru (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U prvih 15 dana ove godine u Sarajevu je zapaljeno ni manje ni više nego osam automobila, a pored toga požari, odnosno namjerna paljenja su evidentirani i u ugostiteljskim objektima i privatnim kućama.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sinoć su, primjera radi, zapaljena dva automobila, u sarajevskom naselju Šip te u Hrasnici. U prvom slučaju izgorio je automobil Škoda Oktavia, dok je u drugom slučaju zapaljen Fiat Punto u vlsništvu M. K. Na sreću povrijeđenih nije bilo, ali je šteta na automobilima potpuna.

Izgorjeli automobili ne bi izazvali toliku pažnju i strah u javnosti da se radi o pojedinačnim slučajevima. No, u samo mjesec i po dana u Sarajevu je zapaljeno ni manje ni više nego 15 automobila.

Paljevina na Trgu Heroja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Paljevina na Trgu Heroja (Foto: Arhiv/Klix.ba)


Kada je riječ o ovom mjesecu, sve je počelo sa prvim danom nove godine, kada je u Cazinskoj ulici zapaljen terenac VW Iltis u vlasništvu M. DŽ. Samo tri dana kasnije zapaljen je Fiat Tipo Nermine P. A. , a u tom požaru je oštećen i Ford Fiesta Emine D. U Moševičkoj ulici zapaljen je kamion Mercedes koji koristi Šerif Fazlić, dok je 12. januara u Drinskoj ulici zapaljen automobil Audi A3 u vlasništvu Samire D. Istog dana zapaljen je i automobil Renault u vlasništvu Amre Č. Dan kasnije zapaljen je automobil Golf 5, a u tom požaru je oštećen i automobil Golf 2 u vlasništvu 74-godišnjeg Abdulaha Behmena. Tom čovjeku je automobil bio velika pomoć s obzirom na teško oboljenje pluća.

Nema rasvijetljenih slučajevaSamo dan kasnije novi požari na automobilima. Kako se čini, piromane jednostavno stimuliše činjenica da nijedna paljevina koja se dogodila u posljednja dva mjeseca nije rasvIjetljena.

O tome zbog čega je teško identificirati počinioce ovih krivičnih djela te ih privesti pred lice pravde razgovarali smo sa sudskim vještakom za protivpožarnu zaštitu Kemalom Bošnjakovićem, koji je i sam učestvovao u utvrđivanju uzroka požara na navedenim automobilima.

"Osnovna zadaća svakog vještaka jeste da utvrdi na koji je način požar na vozilu prouzrokovan. Kada su u pitanju ovi slučajevi požari su uglavnom podmetnuti i to tako što su automobili najprije poliveni zapaljivom tečnošću pa zapaljeni uz pomoć otvorenog plamena. Da to utvrdimo, to je naša zadaća. Sve ostalo je zadatak policije i tužilaštva“, kazao je Bošnjaković.

Prema njegovim riječima, potraga za drugim tragovima na mjestu događaja nije uvijek moguća.

"Nije moguće uvijek pronaći druge materijalne tragove tokom vršenja vještačenja, a ako se ona pak pronađu, kao što je npr. flaša u blizini vozila ili slično, do Tužilaštva je da li će se poslati na vještačenje i na koncu da li će se uopće pronaći tragovi ili otisci prstiju na pronađenim predmetima koji bi mogli dovesti do izvršilaca“, kazao je Bošnjaković.

Međuljudski odnosi i obijestKao motiv paljenja, prema dosadašnjem Bošnjakovićevom iskustvu, u najvećem broju slučajeva su neriješeni međuljudski odnosi, no ono što se dešava u Sarajevu u posljednje vrijeme podsjeća na nešto drugo.

"Neke požare kao da podmetnu stručnjaci, no ovo što se moglo vidjeti u posljednje vrijeme jeste uradak neukih", kazao je Bošnjaković.

Zapaljena kuća i automobil Zorana Troboka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zapaljena kuća i automobil Zorana Troboka (Foto: Arhiv/Klix.ba)


To zapravo ukazuje da aute pale iz obijesti, dok je podmetanje požara u ugostiteljskim objektima i kućama postalo sredstvo zastrašivanja i ucjene.

Da je obijest veoma prisutna među mladima pokazuje i sinoćni događaj u Voogšći, a zbog kojeg su uhapšena tri mladića i to Armin Šljivo (20), Saudin Kulo (20) te Sanjin Ibragić (19). Naime, kako samo saznali u MUP-u Kantona Sarajevo, oni su oko deset sati navečer, na području općine Vogošća, oštetili nekoliko vozila tako što su nogama udarali po njima. Uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivična djela nasilničkog ponašanja i oštećenja tuđe stvari.

Kada je riječ o rasvjetljavanju sve češćih paljenja koja kod građana uzrokuju strah, a piromanima šalju poruke da po njih opasnosti nema, u MUP-u Kantona Sarajevo kažu da se na pomenutim slučajevima intenzvno radi na identificiranju i pronalasku krivaca.

Zapaljeni Lexus direktora FDS-a (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zapaljeni Lexus direktora FDS-a (Foto: Arhiv/Klix.ba)


Međutim, još uvijek nisu rasvijetljena paljenja iz mjeseca decembra, kada je gorio automobil direktora Fabrike duhana Sarajevo Edina Mulahasanovića, ili pak paljenje kuće, a potom i automobila uglednog privrednika Zorana Troboka. Isti je slučaj i sa paljenjem ugostiteljskog objekta Pivnica Sarajevo, čija je bašta u podmetnutom požaru u potpunosti uništena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: