Naselje Ledenice
9

Palio nisko rastinje kod Banje Luke pa komšiji zapalio vikendicu

Dž. P.
Foto: Vatrogasna brigada Banja Luka
Foto: Vatrogasna brigada Banja Luka
Pripadnici Policijske uprave Banja Luka uhapsili su muškarca inicijala M. M. zbog sumnje da je zapalio nisko rastinje, usljed čega se vatra proširila na nekorištenu vikendicu, vlasništvo B. R., koja je u potpunosti izgorjela.

On je uhapšen jučer, a požar je lokalizovala i ugasila Vatrogasna jedinica Banja Luka, saopćeno je iz banjalučke Policijske uprave.

Banjalučki vatrogasci pored ove intervencije imali su još dvije, u prigradskom naselju Ledenice, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma te u Šimićima. I tu je također došlo do požara šume.

Brojne intervencije

Proteklih dana požari, uglavnom izazvani ljudskim faktorom, zabilježeni su širom Bosne i Hercegovine: Sarajevo, Trnovo, Cazin, Ljubuški, Livno...

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak kaže da su požari u ovom periodu godine, nažalost, česta pojava, a uglavnom su izazvani svjesnim djelovanjem čovjeka.

"Riječ o požarima koji zahvataju nisko rastinje, trnje, staru travu. Borimo se s širenjem požara koje ljudi namjerno izazivaju, posebno u proljeće i to uglavnom u dane vikenda i u vrijeme praznika. Dakle, mi se sve do maja borimo s ovim manjim požarima, koji su uglavnom izazvani ljudskom rukom. Nažalost, pripadnici civilne zaštite i vatrogasci mogu samo izlaziti na terene i raditi na saniranju štete, paljenje teško da će se zaustaviti, a samim tim i požari. Bojim se da će se ovaj trend nastaviti u ovom periodu godine", dodao je on.

Solak kaže da čovjek često nije svjestan posljedica ovakvih požara, koliko god se oni činili bezazleni.

Apel građanima

"Ne govorimo samo o zaštiti vlastite i tuđe imovine, već i tome koliko nesvjesno možemo ugroziti vlastiti život, život porodice, prijatelja, komšije. Sjetimo se prije dvije godine slučaja iz Olova, kada je čovjek nastradao paleći nisko rastinje", napominje Solak.

On još apeluje na sve da povedu računa o preporukama i upozorenjima izdatima iz FUCZ te da uzmu u obzir sve moguće posljedice neadekvatnog postupanja prema prirodi.

"Apelovali smo mnogo puta, upozoravali, razgovarali, pokušavali na sve načine ukazati građanima koliko je vatra opasna iI kako se brzo može oteti kontroli i tada joj čovjek ne može ništa. Nemojte raditi ništa samoincijativno. Uvažite savjete i upozorenja stručnih služni, jer opreza nikad dosta", kaže Solak.