Saradnja svih službi
193

OSA locirala ženu koja je otela bebu iz Hadžića, dijete odmah vraćeno roditeljima

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Dvadesetosmogodišnja žena inicijala M. D. večeras će biti predata Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a tereti je se za krivično djelo oduzimanja djeteta. Ženu koja se predstavljala kao patronažna sestra i otela novorođenče locirala je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

Na njenom pronalasku radile su i desetine službenika MUP-a KS te tim tužilaca Tužilaštva KS koji su također bili i na terenu. Nakon što je dijete pronađeno, roditelji su odmah obaviješteni, a u bolnici je ustanovljeno da je dijete zdravstveno dobro.

S obzirom na to da kriminalistička obrada uhapšene nije završena, nije poznat motiv zbog kojeg je M. D. odlučila oteti novorođenče. Poznato je samo da je otmica bila ciljana, jer je M. D. tražila broj ulice u kojoj je dijete živjelo s roditeljima i obukla se kao patronažna sestra kako bi je pustili u stan.

U razgovoru s komšinicom koja je otključala tetku dječaka, koju je lažna patronažna sestra zaključala u kupatilu, saznali smo da su roditelji novorođenčeta dobro i da se oporavljaju od doživljenog šoka kod porodice.

"Čula sam lupanje, ali sam mislila da je prekoputa i da je kćerka vlasnika možda ostavila ključeve u vratima. No, kada sam izašla vidjela sam da su kod Lejle (Ismailovski, majka novorođenčeta op.a.) odškrinuta vrata i shvatila da buka dolazi iz njenog stana. Njena sestra je vrištala: 'Pomagaj, razvali vrata, patronažna sestra mi je odnijela bebu'. Sjetila sam se da imam ključ koji može otvoriti ta vrata i brzo sam ga našla i otključala. Svi smo bili izgubljeni", kazala je komšinica.

Ne pamti se kada je neko dijete, pogotovo kada je riječ o bebi, pronađeno za samo nekoliko sati, a sve se to dogodilo zahvaljujući saradnji svih nadležnih institucija i građana.

Podsjetimo, MUP-u KS je u poslijepodnevnim satima prijavljeno da je oteto novorođenče u ulici Igmanska u Hadžićima. Odmah po prijavi veliki broj policajaca izašao je na mjesto događaja te je pokrenuta opsežna akcija potrage za otetom bebom. Policajci su tokom potrage pojačali prisustvo i na izlazima iz Kantona Sarajevo, ali i na široj teritoriji.

Žena je prije otmice dolazila više puta u toku dana, a prilikom otmice je bila pokrivena i u bijelom mantilu te se predstavila kao patronažna sestra.

Posljednji put kada je došla, majka je otišla da prijavi dijete, a s bebom je ostala tetka, odnosno majkina sestra. Navodno je žena koja se predstavila kao patronažna sestra kazala osobi koja je čuvala dijete da dezinfikuje ruke, a onda ju je zaključala u kupatilu, uzela bebu i pobjegla iz stana.

Uhapšena je oko 22:15 sati u Hostelu Ferijalac u sarajevskom naselju Marijin Dvor.

"Policijski službenici MUP-a KS i menadžment Uprave policije još jednom su dokazali da su spremni i sposobni odgovoriti na najozbiljnije sigurnosne izazove pred kojima se nađu. Ponosan sam na policijske službenike koji su učestvovali u rasvjetljavanju ovog krivičnog djela i čestitam im na uspješno izvedenoj akciji. Također, želim da se zahvalim našim građanima na njihovoj svesrdnoj pomoći koju smo imali tokom čitave akcije", kazao je ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić.