Suđenje u toku
182

Optuženi za svirepo ubistvo muškarca iz Čelića ostaju u pritvoru, tužilaštvo ima stotine dokaza

A. K.
Svirepo ubijeni Edin Zejćirović (Foto: A. K./Klix.ba)
Svirepo ubijeni Edin Zejćirović (Foto: A. K./Klix.ba)
Četvorica optuženih za otmicu i brutalno ubistvo Edina Zejćirovića iz Čelića ostaju i dalje u pritvoru. Njima je trenutno suđenje u toku, a očekuje se da će Tužilaštvo Brčko distrikta u ovom postupku iznijeti 300 dokaza.

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta tamošnji Osnovni sud produžio je pritvor Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića iz novembra prošle godine.

"Njima je trajanje pritvora produženo za još dva mjeseca imajući u vidu krivična djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice i jer bi, kako je ocijenjeno, njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Dokazana opasnost od bjekstva dodatni je razlog za produženje pritvora drugooptuženom Šabanoviću, koji je neposredno po izvršenju krivičnih djela bio nedostupan organima gonjenja", naveli sui z Tužilaštva Brčko distrikta.

Koncem prošle godine bh. javnost ostala je zgrožena na činjenice koje su nadležni sitražni organi iznijeli u slučaju koji je vezan za otmicu i brutalno ubistvo Edina Zejćirovića.

Kako je navedeno u potvrđenoj optužnici, spomenuta četvorka je optužena da je 17. novembra 2019. godine od oko 18:30 pa do 22 sata, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, u sastavu grupe oteli, a potom do smrti pretukli i mučili Zejćirovića.

Prema optužnici, njega je Djedović telefonom najprije pozvao u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći se po gradu udarali tražeći da prvooptuženom vrati dug od skoro dvije hiljade KM.

"Zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, sumnja se da su oštećenog izvukli iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi usljed čega se skotrljao sa nasipa. Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom osumnjičeni su Zejćirovića nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu", detalji su optužnice.

među brutalnim detaljima, Tužilaštvo Brčko distrikta dalje navodi da se optuženi terete da su Zejćirovića nastavili mučiti i nakon što ga je Djedović izvukao iz vode i to Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i ponovim bacanjem u rijeku.

"Nanijevši mu teške povrede glave i grudnog koša od kojih je oštećeni bio vidljivo polomljen, krvav, natečen i bespomoćan na tom pustom mjestu, svjesni da se u takvom stanju može utopiti, optuženi su na to pristali, bezosjećajno sjeli u vozilo i odvezli se", zaključuje se u optužnici.

Optuženima je 10. juna ove godine pred Osnovnim sudom u Brčkom počelo suđenje, a tamošnje Tužilaštvo u ovom predmetu bi trebalo iznijeti 300 dokaza.

Tužilaštvo Brčko distrikta tokom zadnjih mjeseci istovremeno procesuira više slučajeva najtežih krvnih delikata, koji su se u vrlo kratkom vremenskom razmaku desili na ovom području krajem prošle i tokom ove godine.

"Radi uspješnog vođenja krivičnog postupka u kazneno-popravne zavode upućen je veći broj osumnjičenih odnosno optuženih osoba. Šestorica od njih optužena su za krivična djela ubistva, od čega petorica za ubistva na svirep način. Pored optuženih u slučaju Zejćirović, za svirepo ubistvo optužen je i Dalibor Jovičević koga se tereti da je početkom godine udarcima tvrdim predmetom- dijelom automatske puške lišio života oca Slavka Jovičevića, dok je Dušan Ilić optužen za ubistvo Slavena Marčete izvršeno automobilom u maju ove godine", naveli su iz tužilaštva.

Zastupanjem optužbe u slučajevima ubistava Tužilaštvo Brčko distrikta bi tokom suđenja moglo izvesti više od 500 dokaza pribavljenih u izuzetno opsežnim i složenim istragama okončanim u proteklih nekoliko mjeseci.

"Među dokazima su i predmeti korišteni pri izvršenju krivičnih djela za koje je Tužilaštvo u optužnicama predložilo trajno oduzimanje. To su: automobil Peugeot 607, mobilni telefon i kliješta - vlasništvo optuženog Halilovića te automatska puška marke CZ s dva okvira od po 30 metaka i nož metalnog sječiva, za koje je podnesen prijedlog za oduzimanje od optuženog Jovičevića", naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Iako nije u vlasništvu optuženog Ilića, nego preduzeća Zoka Plastika d.o.o. Brčko, Tužilaštvo je predložilo oduzimanje i automobila Audi VII, ocijenivši da to zahtijevaju interesi opće sigurnosti i morala.