Sud Banja Luka
8

Opasni razbojnik Radomir Tomić osuđen na 10 godina zatvora

Piše: M. N.
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je opasnog razbojnika Radomira Tomića na 10 godina zatvora zbog razbojništva i nanošenja teških tjelesnih povreda muškarcu kojeg je opljačkao 11. decembra prošle godine u Banjoj Luci.
Za nanošenje teških tjelesnih povreda opasnih po život dobio je 9,6 godina, dok je za oduzimanje novca u iznosu od 100 KM, automobila i mobitela osuđen na osam mjeseci zatvora.

Kako je navedeno u presudi, Tomić zvani Džaja je 11. decembra prošle godine oko četiri sata ujutro nasilno ušao u dio kuće P. S., u kojoj je živio kao podstanar, koji je u tom trenutku spavao. Tomić je imao crnu duksericu s kapuljačom i crne rukavice. Popeo se na oštećenog tako što mu je koljenima stao na stomak i grudni koš, a potom ga pesnicom udarao u glavu dok ga je drugom rukom držao za vrat i tražio da mu preda sav novac. Iz džepa mu je izvadio 100 KM i nastavio ga udarati pesnicom po glavi. Utvrđeno je da mu je nanio teške tjelesne povrede opasne po život.

Nakon što je sišao s oštećenog uzeo je njegov mobitel i ključ od automobila KIA, kao i jednu kutiju s posuđem Zepter i zaprijetio da će ubiti i njega i njegovu porodicu ako pozove policiju.

Njegovim automobilom se odvezao prema Derventi, a auto je naknadno ostavio pored puta. Uhapšen je nakon tri dana opsežne policijske potrage.

Tomić je poznat po brojnim krivičnim djelima, a odslužio je zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina zbog dva razbojništva sa smrtnom posljedicom. Tomić je kazne služio u Foči i Doboju. Prvo razbojništvo bilo je nad radnikom benzinske pumpe u Tedinom Hanu 1997. godine, a drugo nad starijom osobom iz Pojezne 2000. godine. Iza sebe ima i pokušaj ubistva.

Iz zatvora je izašao 20. maja prošle godine. Nakon izricanja presude produžen mu je i pritvor za još devet mjeseci.

Jedinstvenom kaznom osuđen je na 10 godina zatvora za krivična djela razbojništva te oduzimanja i oštećenja tuđe stvari.