Povrijedili i psa čuvara
0

FOTO / Olovo: Vukovi zaklali 35 ovaca u toru

ZEDA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
U zatvorenom i pokrivenom toru u vlasništvu nezaposlenog demobilisanog borca Emira Bešlije, u naselju Kruševo kod Olova, vukovi su zaklali 35 ovaca, a još tri ovce su povrijeđene.

Bešlijino stado, kojem je ovo jedino zanimanje, je brojalo 40 ovaca i potpuno je uništeno. U napadu vukova na tor povrijeđen i njegov pas koji je čuvao ovce, dok se šteta procjenjuje na više od 6.000 KM.

"Teško mi je povjerovati da mi se ovo dogodilo, jer mi je uništeno sve od čega smo ja i moja porodica godinama živjeli. U ovom trenutku ne znam kako su vukovi ušli u zatvoreni i pokriveni tor te napravili ovakav pokolj. Komšija mi je kazao da je čuo jak lavež psa oko tri sata ujutro, kada se vjerovatno sve ovo desilo. Ukopao sam zaklane ovce i ostalo mi je još pet, ali vjerovatno ću i njih morati zaklati", rekao nam je Bešlija.

Nakon saznanja o napadu vukova na tor došli su nadležni veterinar Mirad Hodžić i predstavnici lovačkog društva "Tetrijeb" iz Olova, jer je šteta napravljena napadom divljih životinje na stado. Nakon pregleda zaklanih ovaca očigledno da je ovako nešto mogla da uradi samo divlja zvijer, dakle vukovi. Veterinar Mirad Hodžić je uzeo ostatke dlaka sa mjesta gdje su krvoločne zvijeri ušle da bi se i laboratorijskom provjerom i analizom utvrdilo prisustvo vukova, kojih ima na cijelom prostoru općine Olovo.

"Po mojim procjenama, uzimajući u obzir način usmrćivanja životinja, radi se o napadu vukova. Na tijelima životinja nije bilo nikakvih drugih povreda osim karakterističnih ugriza za vrat, što je odlika vukova. Vuk je takav, on će podaviti bukvalno sve što u toru daje znakove života, a da li će ih pojesti, to je nešto drugo. Način usmrćivanja govori da su vukovi bili u toru", rekao nam je veterinar.

I vlasnik stada je uvjeren da se radi o vukovima, ali i očekuje da mu institucije pomognu u saniranju nastale štete.