Svirepa smrt
176

Okončana istraga za zločin u Brčkom: Šokantni detalji optužnice za ubistvo Edina Zejćirovića

Dž. P.
Edin Zejćirović (Foto: Privatni arhiv)
Edin Zejćirović (Foto: Privatni arhiv)
Tužilaštvo u Brčkom podiglo je optužnicu protiv Suana Halilovića (41) iz Brčkog, Samida Šabanovića (21) iz Tuzle, Nihada Hukića (27) iz Maoče i Suvada Djedovića (23) iz Tuzle za svirepo ubistvo Edina Zejćirovića u Brčkom.
Prema optužnici oni su se 17. novembra 2019. godine u periodu od oko 18:30 pa do 22 sata, na području Brčko distrikta BiH, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je Halilović telefonom kontaktirajući okupili da pretuku Edina Zejćirović i da tako od njega iznude dug kojeg je imao prema Haliloviću.

Halilovićevim vozilom Peugeot 607, dovezli se do naselja Novo Brčko, gdje su, nakon što je Djedović telefonom kontaktirao Zejćirovića, predstavljajući se, navodno, kao kupac spida, nagovorili žrtbu Edina da dođe u ugostiteljski objekat "Stela".

Nakon toga su ga namamili da uđe u to vozilo i to tako što mu je Halilović ponudio opciju "kvitanja" duga u zamjenu za gume i felge koje bi mu Zejćirović donio sa određene lokacije, a koju lokaciju mu, navodno, želi pokazati.

U vozilu su ga tokom vožnje odmah počeli tući. Halilović je, udarajući ga otvorenim šakama po licu, tražio da mu isplati određeni iznos novca i to oko 2.000 KM na ime duga, a Šabanović i Djedović pesnicama su ga udarali po tijelu.

Zejćirović je molio da ga puste i da ga ne udaraju, rekavši da će naći načina da vrati dug, a da kod sebe ima oko 170 KM koje je i dao Haliloviću. Halilović potom je rekao Hukiću da vozi u pravcu Orašja, a potom prema Vučilovcu i sve do obale Save pa kada su se zaustavili na nasipu, Šabanović je odmah još u vozilu pretukao Zejćirovića udarajući ga pesnicama u predio stomak.

Od tih udaraca je Zejćirović bolno jaukao gubeći dah i molio da ga ne udara. Nakon toga su ga izvukli iz vozila pa dok je ih Halilović bodrio riječima "Udrite ga, ubijte ga" svi zajedno su ga počeli udarati nogama i pesnicama po tijelu i glavi od kojih udaraca je Zejćirović bolno jaukao, moleći ih da prestanu.

Kada se Zejćirović usljed tih udaraca, skotrljao sa nasipa Save, nastavili su ga udarati zatvorenim šakama i nogama po svim dijelovima tijela i glavi, šutirajući ga i gazeći i sve to bezosjećajno uživajući u premlaćivanju Zejćirović, naizmjenično su Suan, Nihad i Suvad snimali, Suanovim mobitelom.

Sve su to učinili iako su bili svjesni da mu time nanose teške fizičke povrede po vitalnim dijelovima tijela i to glavi i grudnom košu i da ga tako mogu usmrtiti pa su na to i pristali nastavljajući ga udarati.

Tom prilikom je Šabanović šutirajući Edinovu glavu kao loptu istog bacio u Savu, gdje je Zejćirović tako polomljen, krvav i od otoka zatvorenih očiju i promrzao, bolno jaukao i molio da mu pomognu da izađe iz vode, pa kada mu je Djedović pružio ruku i tako ga izvukao iz Save ponovo su ga tako pretučenog i promrzlog dok je on ležao na zemlji i molio da prestanu nastavili udarati nogama i pesnicama po tijelu i glavi.

Halilović je iz vozila elektrošoker i kombinirke. Hukić je udarao po glavi Zejćirovića tim elektrošokerom, a Šabanović ga je nastavio udarati šutirajući ga i gazeći nogama, po svim dijelovima tijela i glavi dok je Zejćirović samo bolno mrmljao i ječao.

Kada je Halilović uzeo kombinirke prijeteći da će mu polomiti prste i dok je Djedović držao Zejćirović za lijevu ruku, Halilović je Zejćirović tim kombinirkama jako pritisnuo srednji prst desne šake, a potom se bezosjećajno pomokrio po glavi i tijelu Zejćirovića, govoreći da mu time sapire krv.

"Nakon toga je Šabanović ponovo udarcima nogu Zejćirovića bacio u Savu koji je tako pretučen i promrzao molio da ga ne ostavljaju i da ga povezu makar u gepeku. Nakon čega su, iako svjesni da su mu nanijeli teške povrede vitalnih dijelova tijela i to glave i grudnog koša, od čega je Zejćirović bio vidljivo polomljen, krvav i natečen i bespomoćan na tom pustom mjestu i da sam ne može izaći iz vode, svjesni da se u takvom stanju može utopiti, na to i pristali i bezosjećajno sjeli u vozilo i odvezli se", stoji u optužnici.

Tom prilikom su Zejćiroviću nanijeli brojne povrede usljed kojih se Zejćirović tako bespomoćan ubrzo i utopio.

"Na svirep način drugog su lišili života i u sastavu grupe ljudi, drugom protivpravno oduzeli slobodu kretanja čime su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo ubistvo i krivično djelo otmica", navodi brčansko tužilaštvo.

Također, zatraženo je produženje pritvora za Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića, jer radi se o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina i kazna dugotrajnog zatvora, a koje je posebno teško zbog načina izvršenja i nastale posljedice, te da bi puštanje na slobodu optuženih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda i mira, a kod Šabanovića postoje i okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva.