{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oduzeta krivotvorena roba iz Kine od 100.000 KM

F
27.10.2013. u 11:32
0
10
Oduzeta krivotvorena roba iz Kine od 100.000 KM
0
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na području Regionalnog centra Tuzla, privremeno su oduzeli raznu robu vrijednu više od 100.000 KM.


Iz UIO je saopćeno da je u kontroli kontejnerske pošiljke iz Kine, u carinskoj ispostavi Tuzla, otkriveno 1.200 pari patika, gdje je detaljnim pregledom utvrđeno da se radi o patikama marke Nike-Mercurial, a koje je uvoznik iz Distrikta Brčko pokušao da uveze u carinsko područje BiH.

S obzirom da se radi o zaštićenom robnom žigu, postupajući po službenoj dužnosti Carinska ispostava Tuzla pismeno se obratila pravnom zastupniku Nike za BiH u cilju daljnjeg postupanja prema odredbama Zakona o žigu u BiH.

Otkriven je i novi modalitet prevare od strane uvoznika koji na prostor BiH nastoje uvesti krivotvorenu robu.

Naime na patikama su primijećene neobične oznake koje su asocirale na robni znak Nike.Na đonu patika je bio vidljiv utisnut natpis Mercurial, što je dodatno asociralo da patike tog naziva ima samo Nike. Uočeno je da neobičan znak koji se nalazio sa lijeve i desne strane patika nije ni zalijepljen na patiku niti je ofarban.

Blagim struganjem on je počeo da otpada i da se ispod istog pojavljuje znak crne boje, zaštićene robne marke Nike.

Također, na Graničnom prelazu Pavlovića most, zbog utvrđenih carinskih prekršaja od nekoliko osoba oduzeta je razna roba u vrijednosti od 20.000 KM.

Radilo se o 13.056 komada samljepljivih etiketa raznih robnih marki Nike, Fila, Puma i Adidas. Pored toga jedno lice je pokušalo da nezakonito uveze u BiH bez prijavljivanja carinskim organima raznu kožu i metalne ukrase, trake i lijepilo za obuću.

Privremeno su oduzete i i razne teksas jakne koje nisu bile prijavljene za uvozne carinjenje. Osobe koje su počinile carinske prekršaje predate su u nadležnost Prekršajnog odjeljenja Osnovnog suda u Bijeljini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: