Zaplijenjena droga
21

Određen pritvor uhapšenima u velikoj akciji policije u Tuzlanskom kantonu

Piše: A. K.
Detalj s privođenja uhapšenih u prostorije MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj s privođenja uhapšenih u prostorije MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Općinski sudovi u Tuzli i Kalesiji odredili su jednomjesečni pritvor za 11 osoba koje su prošle sedmice uhapšene u velikoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK).

Oni su osumnjičeni za produženo krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a u navedenoj akciji je zaplijenjena i veća količina heroina.

Sud u Tuzli je odredio pritvor za osam osoba, a riječ je o Denisu Bešiću (36), Jasminu Hajdareviću (48), Edinu Bešiću (25), Ahmedu Jahiću (25), Admiru Hadžiću (40), Nevresu Smajiću (56) i Ismaru Hodžiću (23), svi iz Tuzle, te Murisu Hodžiću (26) iz Lukavca, dok je kalesijska pravosudna institucija pritvor odredila za Husejna Ikanovića (48), Osmu Musića (39) i Elvira Imamovića (29) iz spomenutog mjesta.

"Također, Općinski sud Tuzla je odredio mjere zabrane napuštanja boravišta i oduzimanja putne isprave za Mariju Laktašovu iz Slovačke, nastanjenu u Tuzli, dok je istraga otvorena protiv još četiri osobe zbog istog krivičnog djela. Dvije osobe su na izdržavanju kazne zatvora po ranijim presudama, jedna je na bolničkom liječenju, a druga je trenutno nedostupna organima krivičnog gonjenja", rekao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Višemjesečne istražne radnje u ovim predmetima je Tužilaštvo provodilo s istražiteljima MUP-a TK te su nakon pretresa, koji su obavljeni 16. maja na većem broju lokacija u Tuzli, Kalesiji i Lukavcu, ove osobe lišene slobode.

"Spomenuti su osumnjičeni da su u periodu od novembra 2018. do maja 2019. godine nabavljali, pakovali i većem broju osoba u Tuzli, Kalesiji i šire prodavali opojne droge heroin, kanabis sativa (marihuana) i tablete Suboxone", precizirao je Arnautović.

Pripadnici MUP-a TK su obavili kriminalističku obradu te su nakon toga uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu osumnjičeni predati u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužioci su donijeli naredbu o provođenju istrage i ispitali osumnjičene.

Prilikom obavljenih pretresa pripadnici MUP-a TK su pronašli određenu količinu droge, dok je prilikom ranije provedenih istražnih radnji dokumentovano više radnji koje im se stavljaju na teret. Istraga u ovim predmetima je u toku.