Sud u Sarajevu
29

Određen pritvor Džanu Hukeliću koji je pucao na Emira Kundu na Kovačima

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalni sud Sarajevo odredio je jednomjesečni pritvor Džanu Hukeliću (1995.) koji se sumnjiči za "Ubistvo u pokušaju", potvrđeno je za Klix.ba.
Riječ je o pucnjavi od petka, 15. marta, koja se desila u ulici Kovači u Starom Gradu u Sarajevu.

Meta pucnjave bio je Emir Kundo (1997.), o čemu je Klix.ba već ranije pisao, koji se nalazio u Golfu VII kada je na njega ispaljeno sedam hitaca sa motocikla.

" Oko 12:30 sati, PU Stari Grad je obaviještena da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u ulici Kovači. Izlaskom na teren policijski službenici su potvrdili navode iz prijave, da je NN muškarac upotrijebio vatreno oružje, kojom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba, a na jednom vozilu je nastupila materijalna šteta. Obaviješten je tužilac KTKS koji je djelo okvalifikovao kao Ubistvo u pokušaju. Muškarca Dž. H. (1995) za kojeg postoji osnov sumnje da je izvršilac ovog krivičnog djela, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS su lišili slobode i nad njim se provodi kriminalistička obrada. Policijski službenici nastavljaju rad na ovom predmetu", saopćeno je ranije iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Zbog ovog djela koje je okarakterisano kao "Ubistvo u pokušaju" u petak je lišen slobode Džan Hukelić, a sud je na prijedlog Tužilaštva KS njemu odredio jednomjesečni pritvor u kom će ostati do naredne odluke suda.

Tužilaštvo KS je predložilo pritvor, što je sud i prihvatio, zbog opasnosti od ponavlja krivičnog djela te opasnosti od uznemirenja javnosti, a osim krivičnog djela "Ubistvo u pokušaju", Hukeliću se na teret stavlja i krivično djelo "Izazivanje opće opasnosti".

Inače, meta Hukelića bio je Kundo, a razlog je sukob od ranije. Međutim, Kundo je osoba koja se već duži niz godina dovodi u vezu sa raznim krivičnim djelima, konkretno djela pucnjave, ranjavanja i pokušaja ubistva.

Kundo je privođen 2016. godine zbog ranjavanja 17-godišnjaka u ulici Ferhadija u Sarajevu. Također, Kundo se dovodio i u vezu sa pucnjavom u sarajevskom naselju Otoka 2018. godine kada je ranjen 22-godišnjak.