Tužilaštvo u Travniku
0

Obustavljena istraga protiv mutevelije zbog silovanja

SRNA
Travnik
Travnik
Kantonalno tužilaštvo u Travniku obustavilo je istragu protiv mutevelije Sulejmana Hasičića jer nema dovoljno dokaza da je on silovao Džemilu Jusić (25), a protiv nje je podiglo optužnicu zbog čedomorstva, potvrdila je SRNI portparol Tužilaštva Milica Đotlo.

Istraga protiv mutevelije, kojom je rukovodio kantonalni tužioc Nedžad Islamović, pokrenuta je na osnovu prijave Jusićeve, nakon što je počinila čedomorstvo, i njenih roditelja, koji su tvrdili da je Džemilu silovao Hasičić u džamiji u travničkom selu Pode.

U optužnici protiv Jusićeve navodi se da je ona krila trudnoću od ukućana i da je, nakon što se sama porodila, ugušila zdravo žensko dijete 28. januara u porodičnoj kući svoga oca u selu Pode. 

"Nakon što je samostalno rodila živo, zdravo i za vanmaterični život sposobno žensko dijete, sama je presjekla pupčanu vrpcu, a nakon toga, u namjeri da ga usmrti, na lice novorođenčeta, u predjelu usta i nosa, stavila kratke gaće bijele boje, a zatim i ženske helanke crne boje, te ih svezala oko vrata praveći na zatiljku čvor, čime je onemogućila disanje novorođenčetu i izazvala ugušenje, odnosno nasilnu smrt'', navodi se u opštužnici.

Kako bi prikrila čedomorstvo, Jusićeva je tijelo novorođenčeta, zajedno sa odjećom koju je skinula sa sebe, a na kojoj su se vidjeli tragovi krvi, stavila na metalnu konstrukciju kreveta ispod madraca.

Istoga dana oko 22 00 časa zbog stalnog krvarenja dovezena je u bolnicu u Travnik, gdje je i pored nespornih dokaza, dežurnom ljekaru negirala da se porodila.

Kantonalno tužilaštvo Travnik 5. aprila ove godine podiglo je optužnicu protiv Džemile Jusić zbog krivičnog djela čedomorstva, koju je potvrdio Opštinski sud.
MUP USK 8. septembra podnio je Kantonalnom tužilaštvu izvještaj protiv Sulejmana Hasičića (43), inače mutevelije u mjesnoj džamiji, zbog postojanja osnova sumnje da je silovao Džemilu Jusić.