Tužilaštvo u Banjoj Luci
0

Obustavljena istraga protiv braće Diljević: Ni nakon pet godina ne zna se ko je ubio Bojana Koprenu

Piše: M. N.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo Naredbu o obustavi istrage protiv Boška i Bogdana Diljevića koji su se teretili za ubistvo Bojana Koprene 7. jula 2014. godine. Istraga se obustavlja jer nema dovoljno dokaza da su njih dvojica počinila ovo krivično djelo.
Kako se navodi u opširnom obrazloženju, tri osobe su saslušane u svojstvu svjedoka, kao i osumnjičeni. Svjedok na čijoj izjavi se temeljio izvještaj i sumnjičila braća Diljević dat je pod pritiskom inspektora koji su prijetili svjedoku zbog čega je i protiv njih pokrenuta istraga.

Svjedok Željko Golubović kazao je kako se s Koprenom dogovarao 7. jula 2014. godine da odu u Diljeviće kako bi ukrali jagnjadi braće Diljević. Kada su stigli na lokaciju oko 21:30 sati, Koprena je otišao u pravuc tora, a Golubović ostao u vozilu. Tada je vidio da su Kopreni u susret došla braća Diljević. Boško je imao pištolj u ruci. Prema navodima svjedoka, posvađali su se i otišli prema šumici gdje ih nije mogao vidjeti te čuo pucanj. Golubović je pobjegao i nije izlazio iz kuće narednih 10 dana zbog straha.

Izjavu je promijenio kada je došao u Tužilaštvo kazavši da ništa od navedenog nije tačno i da je takvu izjavu dao jer ga je bilo strah inspektora D. Vujimilovića i Z. Marića koji su galamili na njega i prijetili mu, te mu oduzeli pasoš za vrijeme saslušanja kazavši da će ga zadržati i da mu neće dozvoliti da se vrati u Sloveniju gdje je bio na privremenom radu. Analizom baznih stanica utvrđeno je da Golubović i Koprena nisu bili u blizini na dan ubistva. Tužilaštvo je formiralo i novi predmet protiv policijskih službenika, a zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i iznuđivanje dokaza.

Da nisu bili skupa potvrdili su snimci i nadzornih kamera sa benzinske pumpe u blizini ugostiteljskog objekta gdje se koprena sam nalazio prije navodnog pokušaja pljačke jagnjadi.

"Kako se Izvještaj Uprave za organizovani i teški kriminalitet bazirao isključivo na iskazu svjedoka Željka Golubovića kao jedinog navodnog očevica kritičnog događaja, a za koji iskaz je sam svjedok posvjedočio da nije istiniti i da je takav iskaz dao iz straha od postupanja policijskih službenika, a koji iskaz je u saglasnosti i sa materijalnim dokazima kao i sa dokazima subjektivne prirode prikupljenim tokom ove istrage, koji nesumnjivo potvrđuju da Golubović kritične prilike nije uopće bio u društvu sa Bojanom Koprenom, to je u skladu s odredbom člana 232. stav 1 tačka v ZKP RS donijelo odluku kao u dispozitivu ove naredbe", navodi se u naredbi.

Iz Okružnog tužilaštva Banja Luka poručili su da nastavljaju istragu ubistva Bojana Koprene protiv nepoznatog počinioca.