Predmet Tužilaštva KS
137

Objavljena fotografija optužnice u predmetu "Zadruga" na 3.500 strana

Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo objavilo je fotografiju optužnice u predmetu "Zadruga“ protiv 32 osobe i četiri firme. Kantonalni sud u Sarajevu danas je potvrdio ovu optužnicu

Riječ je o jednom od najobimnijih predmeta u oblasti privrednog kriminala u poslijeratnoj BiH, a o čemu svjedoči i prizor debele knjige odnosno optužnice u kojoj je zadokumentovan ovaj organiziran kriminal.

Podsjetimo, zbog krivičnih djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i pranje novca optuženi su Enisa Đalić, Sanel Đalić, Agencije za posredovanje pri zapošljavanju "Leading“, i „Eslider“, posrednici Husein Borišić, Hasan Lojo, Amela Lojo, Šaćir Suljić, Alija Prašović, Srđan Badrov, Ibrahim Karavdić, Samira Kušljugić te Selver Geko i njegova firma „Anadi“ i Adnan Karahasan i firma „Simp-company“ koje su obavljale knjigovodstvene poslove za agencije. Adnan Karahasan ujedno je optužen i kao odgovorna osoba firme „Hromadžić-company“.

Za zloupotrebu položaja ili ovlasti optuženi su Milan Bralović i Maja Bralović-Smith kao odgovorne osobe fime „Mibral“, Saliha Dervišević i Fahrudin Dervišević kao odgovorne osobe OD „Obnova“, Hadis Kustura i Ali Kadrić kao odgovorne osobe firme „MHS“, Nihad Bilić kao odgovorna osoba firme “Best&Team“, Alija Velagić kao odgovorna osoba firme „Social net“, Gabrijel Delić kao odgovorna osoba firme „Deling“, Senad Biberović kao odgovorna osoba firme „Elmax-inžinjering“ Omar Lačević odgovorna osoba firme „Sikra Security“, Alija Gadžo i Ejub Fako kao odgovorne osobe firme „ANS DRIVE“, Hajrudin Vlajčić kao odgovorna osoba „GPD „DRINA“, Dubravka Vukadin kao odgovorna osoba firme „Infosoft“, Zijad Okanović i Melika Nezirovac kao odgovorne osobe Udruženja vjeroučitelja Sarajevo, Danijel Burazorović kao odgovorna osoba firme „H&T Tehnika“ i Azra Fajić kao odogovorna osoba „PRO.MED.CS.a.s.

Prema navodima iz optužnice, Enisa i Sanel Đalić, inače, vlasnici Agencija za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“ terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora sa više stotina firmi „oprala“ oko 50 miliona maraka.