Crna hronika
562

Novi napad na Atik džamiju u Janji, pucano iz vatrenog oružja

Anadolija
Foto: Andolija
Foto: Andolija
Pucajući iz vatrenog oružja, nepoznata osoba oštetila je Atik džamiju u Janji kod Bijeljine, izjavio je za Anadolu Agency (AA) Omer efendija Camić, imam u ovoj džamiji i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja.

"Radnica je jutros prilikom dolaska primijetila krš u džamiji, a pucnjava se najvjerovatnije desila tokom noći. Našli smo razbijeno staklo na prozoru od metka i još tri-četiri rupe od metka u zidu džamije", rekao je Camić.

On je dodao da su policijski inspektori u džamiji i pregledaju videomaterijal kako bi utvrdili da li je snimljen i, ako jeste, može li se prepoznati napadač.

"Ne želimo špekulirati u vezi sa ovim nemilim događajem. Neka policija radi svoj posao˝, rekao je efendija Camić, dodajući da se ubrzo, nakon što su vidjeli policiju, ispred dvorišta džamije okupio veliki broj građana, koji su se zanimali o tome šta se dogodilo.

Dežurni operativni u Centru javne bezbjednosti Bijeljina potvrdio je da je uviđaj o ovom događaju u toku.

"Dobili smo informaciju da je bilo pucanje. Najvjerovatnije je riječ o zalutalom metku koji je oštetio prozor i unutrašnjost džamije, ali sve dok se uviđaj ne završi, ne možemo iznositi više informacija o ovome", rekao je dežurni u Operativnom centru.

Efendija Camić podsjetio je da su janjarske džamije svako malo meta napada.

"Atik džamija otvorena je 2005. godine i od tada je zabilježen niz incidenata i napada na ovaj vjerski objekt. Svake godine bude barem po jedan incident. Prošle godine, drugog dana ramazana, dvije osobe su skinule sa jarbola zastavu sa ljiljanima, koja se nalazi pored spomen-obilježja šehidima i civilnim žrtvama Janje, a jedan od njih je izvršio malu nuždu na spomen-obilježje", izjavio je efendija Camić, dodajući da ovakvi napadi na džamije bole povratnike.