Novi dokazi tužilaštva
51

Nova istraga protiv Hadžibajrića i Karišika: Nezakonito trgovali nekretninama u Starom Gradu

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na području Sarajeva jučer je realizovana akcija "Start 2" koja je rezultirala lišenjem slobode Elmedina Karišika i Seida Hadžibajrića. Riječ je o potpuno novoj istrazi koja je rađena po nalogu Tužilaštva KS, u koju je uključen i Ibrahim Hadžibajrić i firma "Plaza Group".

Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik trenutno se nalaze u nadležnosti Tužilaštva Kantona Sarajevo gdje će biti zadržani naredna 24 sata do nove odluke suda.

Iako su Hadžibajrić i Karišik u maju 2023. godine lišeni slobode u okviru akcije "Start", kada je uhapšen i Ibrahim Hadžibajrić, bivši načelnik Općine Stari Grad, sada se radi o potpuno novom predmetu i novim dokazima, što je za Klix.ba potvrđeno iz Tužilaštva KS.

U okviru novog predmeta, pored navedena tri fizička lica, obuhvaćeno je i pravno lice, firma "Plaza Group", a radi se o nezakonitom trgovanju nekretninama na području Starog Grada kojim su rukovodili Hadžibajrići i Karišik.

Predmet je otvoren zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno više krivičnih djela. Ibrahim Hadžibajrić se sumnjiči da je počinio krivična djela "Organizovani kriminal", "Primanje dara i drugih oblika koristi" i "Pranje novca".

Seidu Hadžibajriću se na teret stavljaju krivična djela "Organizovani kriminal", "Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem" i "Pranje novca", dok se Karišik tereti za krivično djelo "Zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju".

Ibrahim Hadžibajrić se, podsjetit ćemo, trenutno nalazi u pritvoru. Njegov sin Seid i Elmedin Karišik bit će u nadležnosti kantonalnog Tužilaštva KS naredna 24 sata, odnosno do odluke Kantonalnog suda Sarajevo.