Crna hronika
275

Netačni medijski napisi: Pacijent u Sarajevu nije umro zbog vađenja zuba

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pojedini mediji objavili su jučer informaciju da je jedna osoba umrla nakon vađenja zuba, usljed krvarenja. Informacija je izazvala paniku kod pojedinih građana s obzirom na to da nisu objašnjene sve okolnosti smrti.

Pacijent inicijala S. H. Je u ponedjeljak primljen u JU Domovi zdravlja Sarajevo zbog obilnog krvarenja.

Kako je za Klix.ba potvrdio Arman Šarkić, portparol JU Domovi zdravlja KS, pacijent je hitno zbrinut pri čemu se pokušalo zaustaviti krvarenje nastalo nakon vađenja zuba.

“Pacijent nije kod nas vadio zub već je došao zbog krvarenja. Naše osoblje je uvidom u dokumentaciju i stanje pacijenta zaključilo da se radi o složenom slučaju i hitno je prebačen na UKCS”, kazao je Šarkić za Klix.ba.

Iz UKCS kažu da je pacijent primljen na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju, 20. decembra u 23.00 sata, sa krvarenjem iz rane nakon vađenja zuba, a u pratnji doktora sa Klinike za bolesti uha, grla i nosa, koji je uradio tamponadu.

Pacijent je pregledan od strane maksilofacijalnog hirurga, nakon čega je izvršeno šivanje rane.    S obzirom da se kod pacijenta  ponovo  javilo krvarenje iz nosa i probavne cijevi, konsultovan je hematolog i pacijent je hospitaliziran na Klinici za bolesti uha, grla i nosa.  

“Pacijent je imao primarno oboljenje, o kojem iz etičkih razloga ne možemo govoriti. Tokom boravka na Klinici za bolesti uha, grla i nosa, poduzete su sve mjere liječenja, ali je i uprkos svim naporima ljekara pacijent,nažalost, preminuo 21. decembra u 05.15h”, saopćeno je iz UKCS uz napomenu da je porodica preminulog pacijenta odbila predloženu obdukciju.

Kako saznajemo, pacijent je bolovao od trombocitopenije koja uzrokuje slabo zgrušavanje krvi, kao i od ciroze jetre.

Samim tim, pacijent je bio u izuzetno teškom stanju, pri čemu je ključno pitanje gdje je obavljeno vađenje zuba.

Porodica, pored odbijanja odbukcije, odbija otkriti i okolnosti kao i mjesto gdje je izvađen zub.