Crna hronika
10

Nermin Maslo, optuženi za stravičnu saobraćajnu nesreću: Nisam kriv

Piše: E. F.
Sa mjesta nesreće (Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nermin Maslo, optuženi za izazivanje saobraćajne nesreće 31. oktobra prošle godine u kojoj je jedna osoba poginula, a jedna teško povrijeđena, danas se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu izjasnio da se ne osjeća krivim za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Podsjećamo, krajem decembra je Maslo, automehaničar iz Sarajeva, optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja jer je kobnog dana vozeći BMW (E93-J-380), usmrtio pješakinju Josipu Knežević, a teško povrijedio maloljetnu E. M.

Na pitanje Huseina Delalića, sudije za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu, kako se osjeća, Maslo je kazao da nije dobro ali da to ne utiče na njegovo izjašnjenje o krivnji.

"Teško mi je, stalno sanjam ono što se desilo, ne mogu da spavam. Samo plačem, slike nesreće mi se stalno vraćaju", rekao je Maslo.

Navodno, Maslu je proteklih dana mučila nesanica pa je zbog toga zatražio i pomoć zatvorskog ljekara.

Prema navodima optužnice, on je oko 19.55 sati vozio brzinom od oko 93 kilometra na sat (dozvoljena brzina 60 kilometara na sat) crni BMW lijevom saobraćajnom trakom ulice Zmaja od Bosne. Kretao se u pravcu raskrsnice od Pofalića do Dolac-Malte, gdje se saobraćaj odvija pojačanim intenzitetom, te svjesno nije prilagodio brzinu, zbog čega je ugrozio javni saobraćaj.

Maslo je maloljetnicu udario prednjim lijevim dijelom vozila, a potom je prednjim desnim dijelom vozila udario i Josipu Knežević, majku sedmero djece, koju je od siline udara odbacio unaprijed, nakon čega je pala na cestu. Nesretna žena zadobila je teške povrede, rascijepile su joj se grudna i bubrežne arterije, polomljena joj je grudna kost i rebra s desne i lijeve strane, nagnječena tkiva pluća, slomljena stidna kost i baza lobanje, a nagnječeno joj je bilo i moždano tkivo.

Knežević je zbog jakog krvarenja umrla iste noći, dok je maloljetna E. H. zadobila težak prijelom karlične kosti.

Inače, optuženi je samo tokom 2013. i 2014. godine 15 puta zaveden u prekršajnoj evidenciji. To su uglavnom bili prekršaji prekoračenja brzine, zbog čega su mu više puta bile izrečene i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom, i to 2007. (u trajanju od 30 dana) i tri iste mjere u 2013., od kojih jedna 2. augusta 2013. u trajanju od 60 dana i dvije zabrane upravljanja za isti dan, i to od 7. jula 2013. godine, u trajanju od po 30 dana.