Prije pet godina
3

Nerazjašnjeno smaknuće: Još se zvanično ne zna ko je ubio Bojana Koprenu

SRNA
Nakon što je tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Tatjana Ninković u junu obustavila istragu u predmetu nestanka i ubistva Bojana Koprene za koje su bili osumnjičeni braća Boško i Bogdan Diljević, ništa konkretno nije urađeno u vezi sa rasvjetljavanjem ovog krivičnog djela, saznaje Srna.

Istovremeno, Okružno javno tužilaštvo Banja Luka pokrenulo je istragu protiv inspektora Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske koji su radili na tadašnjoj istrazi zbog navodnog iznuđivanja iskaza.

Posljednja tri dana Okružno javno tužilaštvo provodi svjevrsnu demonstraciju sile, jer je oko 50 inspektora Uprave za organizovani i teški kriminalitet izašlo na prepoznavanje od Bogdana Diljevića, tada jednog od osumnjičenog za ubistvo Bojana Koprene.

Srna saznaje da nekada osumnjičeni za krivično djelo ubistvo Koprene, a sada glavni svjedok i saradnik Tužilaštva, Bogdan Diljvić nije prepoznao nikoga.

Ne želeći komentarisati ovaj svojevrsni presedan u saradnji policije i tužilaštva, glavni okružni tužilac Banja Luka Želimir Lepir u svom odgovoru za Srnu tvrdi da je tužilac Tatjana Ninković u slučaju ubijenog Bojana Koprene "postupala u skladu sa ovlaštenjima datim Zakonom o krivičnom postupku", te da "tužilaštvo nastavlja istragu u pomenutom predmetu protiv za sada nepoznatog počinioca krivičnog djela ubistvo".

Iz Okružnog tužilaštva ne pojašnjavaju i ne daju odgovora zašto ni porodica, ni policija, a ni javnost, koji imaju pravo da znaju, do dana današnjeg nisu obaviješteni o rezultatima DNK analize kostiju koje su nađene u jami Drenik.

Ninković je početkom ove godine obavijestila Upravu za organizovani i teški kriminalitet da je u jami Drenik prilikom vršenja uviđaja nađena skočna kost lijevog stopala za koju je vještačenjem utvrđeno da sa velikom vjerovatnoćom pripada Kopreni, nakon čega je rađena detaljna DNK analiza.

Prije dva mjeseca, kod glavnog republičkog tužioca Mahmuta Švrake održan je sastanak kojem su prisustvovali direktor Policije Darko Ćulum, načelnik Uprave za organizovani i teki kriminalitet Milosav Savković, te Želimir Lepir i Ninkovićeva u ime Okružnog tužilaštva Banja Luka.

Na tom sastanku, saznaje Srna, Ninkovićevoj je naloženo da mora sarađivati sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet na predmetu "Koprena" u zajedničkog timu sa tužiocem Sašom Labotićem, ali je i poslije toga sabotirala svaku aktivnost, tako da ni danas nije poznato dokle je stigla istraga u vezi sa ovim slučajem.

Bojan Koprena je ubijen u naselju Kola kod Banja Luke 2014. godine. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je 22. decembra 2017. donijelo naredbu o istrazi krivičnog djela ubistvo.

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet 19. juna 2018. godine uhapsili su braću Diljević na osnovu naredbe Okružnog suda Banjaluka, a izvještaj protiv njih je podnesen 20. juna 2018. godine.

Naredba o obustavljanju istrage donesena je 10. juna zbog, kako je tada rečeno Srni u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, nedostatka dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo, te da se istraga nastavlja "protiv nepoznatih počinilaca zbog krivičnog djela ubistvo".