Crna hronika
76

Nepoznati počinioci uništili sportsko igralište Iza gaja

FENA
Na sportskom igralištu Iza gaja, u mjesnoj zajednici Hrid-Jarčedoli, nepoznati počinioci oštetili su zaštitne mreže postavljene oko igrališta, odnosno na ulazu u teren.

Ovo uništavanje općinske imovine primijećeno je prije nekoliko dana o čemu su uposlenici mjesne zajednice obavijestili policiju koja je napravila službenu zabilješku.

Međutim, sinoć je šteta ponovo nanesena kada je polomljena metalna konstrukcija za mrežu jednog od dva gola na terenu. Ranije su pokidane mreže iznad ulaznih vrata, te sa obje strane ulaza.

Sportsko igralište Iza gaja izgrađeno je 2014. godine, po evropskim standardima, dimenzija 20x40 metara.

Istraživanje provedeno za potrebe izrade Strategije za mlade Općine Stari Grad 2012-2017. godine, pokazalo je da je jedan od gorućih problema, kada je riječ o sportskim aktivnostima, nedovoljan broj sportskih terena, te nepostojanje sportskog mobilijara na postojećim terenima u Starom Gradu.

Kako je općina Stari Grad urbana sredina sa vrlo malom, ili nikakvom mogućnošću gradnje novih objekata, ovaj problem je bilo teško riješiti.

Ipak, pronađeno je rješenje na prostoru mjesne zajednice Hrid-Jarčedoli gdje se pristupilo raščišćavanju i krčenju nepristupačne i neiskorištene lokacije i gradnji novog terena. Sportsko igralište u ulici Iza gaja je građeno u dvije faze, 2013./14. godine.

Izdvojeno je 150.000 KM za gradnju potpornog zida, igrališta, asfaltiranje, postavljanje zaštitne ograde i mreža i pristupnog puta, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Općine Stari Grad.