Crna hronika
136

Nastavljena potraga za Andrejem Beucom: Spasioci tvrde da nisu bili dovoljno blizu

Piše: A. B.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Nastavljena je potraga za skakačem Andrejem Beucom iz Slovenije (34) koji još nije pronađen u mutnoj Drini, nakon što je jučer skočio s mosta u rijeku u okviru manifestacije "Zvorničko ljeto". Predsjednik Općine Mali Zvornik Zoran Jevtić za Klix.ba je kazao kako je na spašavanju skakača bila angažirana firma Euro Security iz Beograda te da su spasioci posjedovali sve potrebne licence za spašavanje.

Na spašavanju su, prema njegovim riječima, učestvovale dvije ekipe iz navedene firme, a u organizaciji je učestvovala i Gradska uprava Grada Zvornika.

"Tijelo stradalog skakača još uvijek nije pronađeno, a angažirane su dvije posade koje intenzivno rade na pronalasku Slovenca Andreja Beuca. Specijalistička agencija Euro Security, s kojom Općina Mali Zvornik ima ugovor, i kolege iz Zvornika zajedno rade na utvrđivanju činjenica koje su dovele do ovoga. Porodica stradalog Beuca danas je bila na mjestu nesreće te smo iskoristili priliku da izrazimo saučešće", kazao je Jevtić.

Istaknuo je kako je obustavljeno puštanje vode na Hidroelektrani Zvornik kako bi ronioci mogli odraditi svoj dio posla, a dodatno će im pomoći i ronilac iz Brčkog. O svemu je također obaviještena Granična policija Bosne i Hercegovine i Srbije. Iz firme Euro Security za naš portal su kazali kako njihovi spasioci nisu bili adekvatno raspoređeni te da je zbog toga, najvjerovatnije, došlo do utapanja skakača u Drini.

"Dvije ekipe su bile angažirane na spašavanju, a da smo bili postavljeni gdje treba, vjerovatno ne bi došlo do utapanja. Pomjeren je čamac sa spasiocima, a pravilo je da se nakon pet sekundi skače u vodu ukoliko skakač ne izroni", navode iz Euro Securityja iz Beograda.

Iz Centra javne bezbjednosti Bijeljina za Klix.ba je potvrđeno da vremenski uslovi danas dozvoljavaju nastavak potrage te da je u toku istraga o navedenom slučaju.

Podsjećamo, Beuc je nakon skoka s visine od 20 metara izronio, ali je potom nestao u vodi. U blizini na čamcima bili su licencirani spasioci i ronioci, kao i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice (PVB) Zvornik.

Za skokove s mosta u Drinu bilo je prijavljeno 15 skakača iz Njemačke, Slovenije, Srbije i BiH.