{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon poništavanja 100-godišnje zatvorske kazne: Sutra nova presuda Zijadu Turkoviću i drugima

15.4.2015. u 10:25
36
86
Nakon poništavanja 100-godišnje zatvorske kazne: Sutra nova presuda Zijadu Turkoviću i drugima
36
Nakon poništavanja 100-godišnje zatvorske kazne: Sutra nova presuda Zijadu Turkoviću i drugima
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Nakon što je poništena zatvorska kazna od ukupno 100 godina zatvora, koja je izrečena Zijadu Turkoviću i drugima u prvostepenom sudskom postupku, postupajuće Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH će nakon ponovljenog postupka sutra izreći konačnu presudu u ovom predmetu. Također, Vijeće bi trebalo donijeti i odluku o oduzimanju nelegalno stečene imovine izvršenjem monstruoznih krivičnih djela.
Podsjećamo, Zijad Turković i drugi optuženi su pred Sudom BiH za udruživanje u zločinačku organizaciju koja je počinila čitav niz teških krivičnih djela i to pet brutalnih ubistava, pljačku 2,5 miliona KM iz Cargo centra sarajevskog aerodroma, pranje novca, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, neovlaštenu proizvodnjiu i promet droga, pokušaje ubistva, iznudu i pranje novca.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Turković i drugi terete se za brutalne likvidacije Midhata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas Cortez te ubistva Marija Tolića i Vernera Ajdarija, ali i Rajka Milovanovića.

Zbog ovih krivičnih djela u prvostepenom postupku su na 40 godina zatvora osuđeni Zijad Turković i Milenko Lakić, Fadilu Aljoviću je dosuđeno pet godina zatvora, Saši Stjepanoviću 12 godina zatvora, a Muameru Zahitoviću tri godine zatvora.

S druge strane, krivnje su oslobođenji Nijaz Zuban i Hilmija Mašović a njihova oslobađajuća presuda potvrđena je i u drugostepenom postupku.

Podsjećamo, Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 1. augusta 2014. godine drugostepenu presudu od 25. aprila 2014. godine u predmetu Zijad Turković i dr. kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda u odnosu na optužene: Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića.

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a tim povodom i primjenom člana 309. ZKP-a BiH i u odnosu na optuženog Muamera Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostepena presuda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: