|

Nakon 19 godina suđenja: Damir Gradaščević osuđen za ubistvo Sarajlije peti put

Nakon 19 godina suđenja: Damir Gradaščević osuđen za ubistvo Sarajlije peti put
2
M. N.
3.9.2019. u 13:58
9
komentara
2

dijeljenja
Nakon 19 godina suđenja: Damir Gradaščević osuđen za ubistvo Sarajlije peti put Foto: Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu osudio je peti put Damira Gradaščevića za ubistvo Miloša Vujnića Panića 13. septembra 1993. godine u Sarajevu. Gradaščević je ovaj put osuđen na četiri godine zatvora.
Gradaščevića se tereti da je iz pištolja ubio taksistu Panića, nakon što se posvađao i potukao s njim. Ovo je jedan od najdužih slučajeva koji se vodio na Kantonalnom sudu u Sarajevu jer je Gradaščević bio u bjekstvu 15 godina.

Prvobitno je pušten iz zatvora u januaru 1994. godine i branio se sa slobode zbog ratnih okolnosti, što je on iskoristio za bijeg i pobjegao u Hrvatsku. Nakon što je postao njihov državljanin, pobjegao je u SAD.

Proces je vođen u njegovom odsustvu, da bi 2002. godine Kantonalni sud Sarajevo osudio Gradaščevića na pet godina zatvora. Nakon žalbe Vrhovnom sudu FBiH kazna je preinačena na sedam godina i osuđen je pravomoćno. No, njega nije bilo.Međunarodna potjernica raspisana je tek sedam godina kasnije. U periodu od 2009. do 2015. godine Gradaščević je nepravomoćno proglašen krivim dva puta na Kantonalnom sudu Sarajevo i osuđivan na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Oba puta Vrhovni sud FBiH vraća predmet na ponovno suđenje.Četvrti put je osuđen 2016. godine na četiri godine i pet mjeseci zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH ukinuo i tu presudu i vratio na ponovno suđenje. Ovo je peti proces. Očekuje se da će odbrana ponovo uložiti žalbu na presudu. Ukupan postupak s istragom i suđenjima u ovom predmetu traje 25 godina.

Gradaščević je inače državljanin i BiH i Hrvatske i slobodno se može kretati.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...