Crna hronika
32

Nakon 16 godina suđenja: Damir Gradaščević osuđen na 4 godine i 5 mjeseci zatvora

Klix.ba
Općinski sud Sarajevo
Općinski sud Sarajevo
Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Damira Gradaščevića iz Sarajeva na četiri godine i pet mjeseci zatvora zbog ubistva Miloša Vujića Panića 13. septembra 1993. godine. Zvanična verzija kaže da je Gradaščević Vujića Panića ubio iz pištolja nakon kratke svađe i tuče između njih dvojice i Miloševog sina Damjana.

Ovo je jedan od najdužih slučajeva koji se vodio na Kantonalnom sudu jer je Gradaščević bio u bjekstvu 15 godina. Naime, u januaru 1994. godine pušten je iz zatvora i branio se sa slobode zbog ratnih okolnosti, što je on iskoristio za bijeg i pobjegao u Hrvatsku. Nakon što je postao njihov državljanin bježi u SAD.

Proces je vođen u njegovom odsustvu da bi 2002. godine Kantonalni sud Sarajevo osudio Gradaščevića na pet godina zatvora. Nakon žalbe Vrhovnom sudu FBiH kazna je preinačena na sedam godina i osuđen je pravomoćno. No, njega nije bilo. Međunarodna potjernica raspisana je tek sedam godina kasnije.

Uhapšen je u aprilu 2009. godine u Sjevernoj Karolini, zahvaljujući informacijama do kojih je došao njegov sin kojeg je zajedno sa suprugom ostavio u Sarajevu i u SAD-u se ponovo oženio (iako se zvanično nije ni razveo). U julu iste godine je deportovan u BiH gdje je sproveden u KPZ Zenica kako bi odslužio sedmogodišnju kaznu. Ali ponovo ga puštaju na slobodu nakon mjesec dana, presuda je ukinuta i postupak je vođen iz početka.

U periodu od 2009. do 2015. godine Damir Gradaščević je nepravomoćno proglašen krivim dva puta na Kantonalnom sudu i osuđivan na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Oba puta Vrhovni sud FBiH vraća predmet na ponovno suđenje.

Ovo je bilo četvrto suđenje, a porodica i svjedoci koji su godinama svjedočili na sudu se nadaju da je ovo i posljednji put.