U protekla 24 sata
7

Na banjalučkom području zabilježeno 12 požara

Dž. P.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Pripadnici Policijske stanice Kneževo jučer su postupili prijavi da je oko 10:50 sati u Kneževu došlo do požara na drvenoj garaži vlasništvo M.M. iz Kneževa. Požar se proširio i zahvatio porodičnu kuću, vlasništvo M.M.

U momentu izbijanja požara u objektu se nalazio Passat vlasništvo M.M., koji je izgorio. Požar je lokalizovala i ugasila Vatrogasna jedinica Kneževo. O svemu je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave Banja Luka evidentirano je 12 požara. Osim požara u Kneževu, radi se o požarima suhe trave i niskog rastinja, bukove šume i borića, a koji su se proširili i zahvatili pomoćne objekte i voćnjake i time pričinili materijalnu štetu.

Policijska uprava Banja Luka još jednom apeluje na građane da prilikom obavljanja proljetnih radova na uređenju svojih imanja, spaljivanje korova i drugog gorivog materijala obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Sve osobe koje pale vatru na otvorenom, dužne su je držati pod nadzorom, te ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bih se spriječilo eventualno raznošenje i pojava nekontrolisanog gorenja i požara, a posebno u blizini šumskih kompleksa i zasada.

Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Za one koji pale korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzmanja svih neophodnih radnji u cilju sprečavanja širenja vatre, propisana je novčana kazna od 100KM do 1.000KM. Podsjećamo, u slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je da građani odmah o tome obavijeste vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

Građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju se da se pridržavaju zakonskih odredbi, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

Policijska uprava Banja Luka će i u narednom periodu u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv osoba koje su izazvale požar i time ugrozile živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu.