Nesreća u Nepalu
773

Uznemirujuće / Muškarci snimili posljednje trenutke pada aviona u kojem su poginuli

T. K.
Screenshot Twitter
Screenshot Twitter
U trenucima prije stravične nesreće u Nepalu, četiri prijatelja iz Indije počela su uzbuđeno snimati spuštanje aviona na Facebooku uživo.

Krenuli su u Pokharu na putovanje života s namjerom da posjete hramove i da lete paraglajdingom u poznatom nepalskom planinskom lancu Annapurna.

"Zaista je zabavno", čuje se jedan od muškaraca na video snimku koji prati grad ispod dok je avion počeo da se spušta. Prijatelji se mogu čuti kako se smiju i šale dok je kamera okrenuta na nasmijanog Sonu Jaiswala, 29-godišnjeg muškarca.

[TWITTER]1614699046840434688[/TWITTER]

U avionu je sve izgledalo mirno, bez hitnih najava ili upozorenja pilota ili osoblja, ali iznenada avion skreće, a zvuci njegovog pada na tlo snimljeni su kamerom telefona, prije nego što se ekran napuni plamenom. Zapaljeni ostaci aviona su trenutno vidljivi na ekranu prije nego što pocrne. Poslije toga se ne mogu čuti glasovi.

Potresni video pokazuje da 68 putnika i četiri člana osoblja na letu Yeti Airlinesa nisu imali pojma da je avion u opasnosti prije eksplozije upravo pri slijetanju.

Vishal Koswal, blizak prijatelj četvorice muškaraca koji se čuju na snimku, potvrdio je autentičnost snimka.

On je identificirao svu četvoricu, a njihove identitete potvrdila je i lokalna policija.

Koswal je rekao da se namjeravao pridružiti četvorici prijatelja na putovanju u Nepal, ali je morao ostati kod kuće nakon smrti rođaka. Tokom njihovog putovanja razgovarao je s njima putem video poziva, uključujući i nekoliko sati prije nesreće.

"Sonu nam je pokazivao planine okolo tokom poziva i bio je očigledno uzbuđen, kao i mi. U tom pozivu mi je rekao da će nakon sletanja u Pokharu posjetiti neke tamošnje hramove, a zatim se uveče vratiti vozom kući", poručio je.

Spasioci su nastavili potragu za izvlačenjem posljednjih tijela iz olupina. Za preživjele nije bilo nade, navode nadležni. Premijer Nepala proglasio je u ponedjeljak nacionalni dan žalosti.