Crna hronika
16

Muškarac u Čelebiću poginuo usljed aktiviranja mine

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Jedna muška osoba smrtno je stradala nakon što je stala na protupješačku odskočnu i rasprskavajuću minu (PROM) u Livanjskom polju.

Nesreća se dogodila pored sela Čelebić u Livanjskom polju, a kako nam je kazao direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak čovjek koji je krenuo u lov ušao je u minsko polje nakon čega se čula eksplozija.

"Uspjeli smo locirati čovjeka pogledom i vidjeti da ne daje znakove života. Pored njega smo uspjeli identifikovati još jednu minu PROM (protupješačka odskočna i rasprskavajuća mina), koja nije aktivirana tako da pretpostavljamo kako je i mina koja je eksplodirala zapravo mina PROM", rekao je Solak.

Istakao je da je to najopasnija mina koja se može naći u polju i da rijetko koja osoba koja dođe u dodir s njom preživi. Na terenu se nalaze dva tima Federalne uprave civilne zaštite koja su uspjela izvući tijelo mlađeg muškarca.

Još uvijek nije poznato da li je minsko polje bilo označeno, a kako kaže Solak u zadnje vrijeme su češći incidenti u minskim poljima koja nisu obilježene.

"S kolegama iz BHMAC-a morati ćemo da pristupimo pregledavanju i identifikaciji mjesta pa da se već stave oznake ukoliko ih nema", rekao je Solak.