Žrtva u sigurnoj kući
18

Muškarac iz Brčkog u pritvoru jer je maloljetnu suprugu tjerao na prostituciju

A. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dvadesetšestogodišnji Brčak inicijala Š. Š. završio je u jednomjesečnom pritvoru zbog sumnje da je maloljetnu nevjenčanu suprugu tjerao na prosjačenje i prostituciju.

Uvaživši prijedlog Tužilaštva Brčkog nadležni sud u distriktu odredio je pritvor za Š. Š. iz ovog grada, zbog sumnje da je prisiljavanjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao svoju maloljetnu suprugu. Jednomjesečni pritvor osumnjičenom za krivično djelo trgovine ljudima određen je zbog opasnosti da bi utjecajem na svjedoke mogao ometati krivični postupak, dok je žrtva, s druge strane, izmještena u sigurnu kuću.

"Tužilaštvo distrikta vodi istragu protiv Š. Š. zbog sumnje da je posljednjih mjeseci, u namjeri da iskorištavanjem svoje maloljetne vanbračne supruge pribavi protivpravnu imovinsku korist, od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači te da mu predaje tako pribavljen novac. Uz to, sumnja se da je od oštećene zahtijevao i da osobama koje pokažu interesovanje ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu", naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

On je nad žrtvom, kako se dalje navodi, kontinuirano primjenjivao fizičko nasilje i prijetnje, usljed čega je ona dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog.

Pored Š. Š., istragom Tužilaštva obuhvaćen je i 77-godišnji H. H. za koga se sumnja da je iskoristio takvo stanje oštećene na način da je s njom dogovorio seksualnu uslugu za novčanu naknadu, a potom je automobilom odvezao van naseljenog područja te nad njom započeo bludne radnje.

"Pošto je tu pronašla H. H., Policija Brčko distrikta je obojicu osumnjičenih lišila slobode i predala ih Tužilaštvu na daljnji krivični postupak. Sumnja se da su počinili krivična djela trgovine ljudima, a s obzirom na to da postoji i opasnost da bi Š. Š. mogao ometati krivični postupak, Osnovni sud distrikta mu je po tužilačkom prijedlogu odredio jednomjesečni pritvor", naveli su iz tužilaštva.

Saradnjom koju su putem zajedničkog protokola u datoj oblasti još ranije uspostavili Tužilaštvo, Policija i Centar za socijalni rad distrikta, spriječeno je daljnje nanošenje štete žrtvi, budući da je uz osiguranu zaštitu i institucionalnu podršku odmah izmještena u sigurnu kuću.

Saradnja nadležnih na ovom području provodi se i učešćem u radu lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i u državnoj udarnoj grupi u koju je ovo tužilaštvo aktivno uključeno.