Crna hronika
31

MUP KS: Skoro dvije trećine kriminalaca su povratnici u činjenju krivičnih djela

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas je upriličilo konferenciju za medije na kojoj je prezentovan polugodišnji izvještaj o radu MUP-a KS.

Komesar sarajevske policije Vahid Ćosić je iznio statističke pokazatelje o počinjenim krivičnim djelima, te naglasio da veliki problem predstavljaju povratnici u činjenju krivičnih djela, kojih je čak 64,9 posto među prijavljenima za učinjenih 3.251 krivično djelo u ovom izvještajnom periodu. Među prijavljenima su i 102 maloljetnika. Krivičnih djela u odnosu na isti period prošle godine je neznatno, ili 0,2 posto više.

"U 63,1 posto slučajeva policija je uspjela identifikovati počinitelje koji su po učinjenom krivičnom djelu prijavljeni kao NN. Najveći dio krivičnih djela, 74,5 posto, učinjeno je u oblasti imovine, a to su krađe, razbojništva, oštećenje tuđih stvari ...", rekao je Ćosić.

Slaba zapljena droge

On je naglasio da je nezadovoljan radom odjela za privredni kriminal, kao i za suzbijanje zloupotrebe droge. Iznio je podatak prema kojem je u prvih šest mjeseci prošle godine zaplijenjeno 44 kilograma droge, dok je u šest mjeseci ove godine ta brojka znatno manja.

"Kada je riječ o krađi vozila, u izvještajnom periodu otuđeno je 331 vozilo, a vraćeno ih je 196. Želim, međutim, iznijeti i neke uporedne podatke, naprimjer, u Beogradu se dnevno kradu četiri vozila, a u Zagrebu je tokom prošle godine ukradeno 1.560 automobila. U Sarajevu je u prošloj godini ukradeno 789 automobila, a na području koje pokriva CJB Istočno Sarajevo je ukradeno svega 14 vozila u tom periodu. Želim ovdje naglasiti i to da je Tužilaštvo BiH pustilo na slobodu sve osumnjičene kradljivce automobila koji su lišeni slobode u nedavnoj akciji 'Trebević'", istakao je Ćosić.

Dodao je kako se u prvih šest mjeseci 2013. dogodilo 4.976 saobraćajnih nesreća u kojima je 10 osoba poginulo, a 570 povrijeđeno. Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su neprilagođena brzina i konzumiranje alkohola.

Na konferenciji za medije govorio je i ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac, koji je istakao važnost preventivnog policijskog djelovanja. "Možda nekome smetaju česte kontrole u saobraćaju, ali podaci su dovoljan pokazatelj da radimo ispravnu stvar. Policija je, naprimjer, u prvih šest mjeseci iz saobraćaja isključila čak 3.028 vozača koji su bili pod utjecajem alkohola, a otkriven je i znatan broj vozača bez vozačke dozvole. To govori samo za sebe, baš kao i to da je smanjen broj krivičnih djela u ugostiteljskim objektima, nakon što smo provodili racije. Naravno, nećemo zanemariti ni represivni dio našeg posla, ali sve ovo dovoljno govori da se dosta može postići i prevencijom", kazao je Pećanac.

On je policiji čestitao na dobrim rezultatima. "Iz tog razloga sam iskoristio svoju mogućnost i naložio da se pri posljednjoj isplati plaća za polovinu službenika MUP-a isplati povećanje od 30 posto na plaću, dok će sada to povećanje dobiti i ostatak službenika. Ovi ljudi rade u dosta složenim uvjetima, kada je rad policiji posebno otežan", rekao je Pećanac.

Bez greške tokom protesta

"U izvještajnom periodu se pojavio i podatak da je 221 put odbijeno naređenje policajca ili da su policijski službenici omalovažavani. Osamnaest puta su policajci napadnuti, a osam puta su sprečavani u obavljanju svojih dužnosti. Sve to govori u kakvim uvjetima radi današnja policija, međutim, mi ovakve napade nećemo tolerisati", istakao je ministar Pećanac.

Osvrćući se na proteste koji su se dešavali proteklog mjeseca pred zgradom Parlamenta BiH, Pećanac je kazao da sarajevska policija nije napravila nijednu grešku, ali je dodao kako je ovaj događaj, kao i napad na Ambasadu SAD-a, pokazao da nešto treba učiniti, jer rascjepkanost policijskih agencija sa različitim nadležnostima nije dobra.

I ministar Pećanac i komesar Ćosić su ocijenili da je Sarajevo siguran grad, a Pećanac je obećao i da će biti još sigurniji. Osvrćući se na činjenicu da su u proteklom periodu pripadnici MUP-a KS dobili lošu opremu, komesar Ćosić je obećao da će sarajevski policajci uskoro dobiti kvalitetne i uniforme kakve zaslužuje policija glavnog grada BiH. Na konferenciji za medije je istaknuto i kako građani sada mogu preuzimati putne isprave i subotom od osam do 12 sati na šalterima u PU Novo Sarajevo, jer se tako željelo izaći ususret građanima koji isprave ne mogu preuzeti radnim danima.