U Tuzli
22

Multimilijarder Mittal i njegovi bliski saradnici danas na saslušanju kod tužioca

A. K.
Dio advokatskog tima predvođen Vasvijom Vidović koji zastupa uhapšene (Foto: A. K./Klix.ba)
Dio advokatskog tima predvođen Vasvijom Vidović koji zastupa uhapšene (Foto: A. K./Klix.ba)
Predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) multimilijarder Pramod Mittal uz još dva člana uprave ove kompanije trenutno se nalazi u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a u toku dana će biti predati nadležnom tužilaštvu u Tuzli.

U velikoj akciji MUP-a TK i Tužilaštva TK jučer su uhapšeni multimilijarder Pramod Mittal, predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a, zatim član ovog odbora Rajib Dash te generalni direktor GIKIL-a Paramesh Bhattacharyya.

Oni su osumnjičeni za počinjenje krivičnog djela organizovanog kriminala uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju.

Nakon cjelodnevnog pretresa i izuzimanja dokumentacije iz zgrade uprave GIKIL-a u večernjim satima uhapšeni su izvedeni na stražnji izlaz iz zgrade.

Tuzlanski policajci uhapšene su na ovakav način sklonili od očiju javnosti, odnosno prisutnih novinara.

Istražitelji su izuzeli dokumentaciju (Foto: A. K./Klix.ba)
Istražitelji su izuzeli dokumentaciju (Foto: A. K./Klix.ba)

Postupajući tužilac Ćazim Serhatlić za Klix.ba je kazao da će uhapšeni u GIKIL-u danas do 16 sati biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

"Nakon toga oni će biti ispitani i najvjerovatnije će biti podnesen prijedlog za određivanje pritvora za sve tri osobe lišene slobode", kazao je Serhatlić za Klix.ba.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, Mittal i njemu bliski saradnici između ostalog se sumnjiče za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a.

Detalj tokom jučerašnje akcije u GIKIL-u (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj tokom jučerašnje akcije u GIKIL-u (Foto: A. K./Klix.ba)

Inače, kriminalne radnje nisu strane među članovima uprave GIKIL-a. U proteklom periodu afere se vezuju i za bivšeg direktora Debashisha Gangulyja koji je nedostupan pravosudnim organima u BiH.

Naime, Ganguly je prošle godine uhapšen, a potom i pušten na slobodu. Nakon ukidanja mjera zabranje i vraćanja putnih isprava iskoristio je priliku te napustio BiH. Za njim je raspisana potjernica, a nezvanične informacije govore da se nalazi u Engleskoj.