Presuda Kantonalnog suda
6

Muhidinu Kodžagi koji je ubio oca u Goraždu određen prisilni smještaj u Jagomiru

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je danas mjeru prisilnog smještaja u Psihijatrijsku ustanovu Jagomir Muhidinu Kodžagi koji je optužen za ubistvo svog oca Fadila.

Optužnicom se Kodžagi stavlja na teret da je 22.5.2018.godine u kasnim večernjim satima u porodičnoj kući u mjestu Kodžaga polje u Goraždu, u neuračunljivom stanju zbog produktivno psihotičkog stanja nakon što je čuo neke glasove koji su ga navodili da ubije oca, upotrijebio kuhinjski nož nanio mu ranu na vanjskom djelu šake u vidu rasjekotine i ubodnu ranu sa desne strane grudnog koša, uslijed kojih povreda je nastupila smrt.

Kako se navodi u optužnici koje je podiglo Tužilaštvo BPK, otac je podigao ruku da se odbrani od sina, a ubod u grudi mu je oštetio srce pa je odmah preminuo.

Muhidin je dan kasnije otišao kod komšije i rekao da je ubio oca nakon čega je obaviještena policija, a Kodžaga uhapšen.

Slučaj je preuzelo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, a Kodžaga je nakon vještačenja smješten na Jagomir. Tim vještaka kojeg čini psihijatar i neuropsihijatar utvrdili su da optuženi ima atrofiju mozga koja se s godinama pogoršava te da te promjene u jednom dijelu mozga mogu izazvati impuls psihotičnog karaktera koje ga mogu navesti da počini krivično djelo.

Sudskim vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu predsjedavala je Rozita Šimić.