Crna hronika
465

Monstruozni iskazi na suđenju za ubistvo četverogodišnjaka u Hadžićima

Piše: E. F.
Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva kantona Sarajevo u sudski spis danas je na Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Salihu Arnautoviću te Eni, Muniri i Emiru Lipi, koji su optuženi za ubistvo četverogodišnjeg Smaje Ćesira, koje se dogodilo u februaru mjesecu u Hadžićima.

Nakon što je tužiteljica Ivana Petković sudećem Vijeću predala svu dokumetaciju, nakon odobrenja Suda, pročitala je i jezive iskaze optuženih u ovom slučaju, a koji su oni dali tokom istrage u ovom postupku.

Nevjenčani supružnici, sudeći prema njihovim iskazima, krivnju za smrt malog Smaje prebacuju sa sebe na ono drugo. Tako je Ena Lipa kazala da su problemi počeli kada se ona vratila roditeljima, koji zapravo nikada nisu prihvatili njenog sina Smaju, koji je mnogo ličio na svog oca, dok su se prema kćerci Elhani normalno ponašali.

Nije ga htio zvati babom

"Moji roditelji su sve vrijeme ćuškali Smaju jer je ličio na svoga oca Suada Ćesira, koji nas je često zvao i prijetio nam nakon što sam ga napustila. U novembru je Salih došao da živi sa nama u kuću mojih roditelja. Problemi su počeli mjesec dana kasnije, kada je Salih insistirao da ga moje dijete zove babom, što Smajo nije htio“, ispričala je Ena te dodala da je dijete batine dobivalo jer je ličilo na svog oca i jer nije prihvatao Saliha, a nekada i bez razloga.

Kada bi Salihu nestajalo droge iživljavao bi se na djetetu. Uglavnom ga je tukao po noći, a tada bi mu stavljao krpu u usta da se ne čuje njegov plač.

U januaru je Salih prvi put teško pretukao Smaju. Bio je napušen, a dječaka je izudarao šakama u prsa.

"Smajo je plakao, a ja sam Salihu govorila da to ne radi jer će imati problema. Nije me slušao. Za maltretiranja su svi znali, ali Sale je prijetio da će nas ubiti ako ga prijavimo pa smo šutjeli," kazala je Ena.

Nadalje, ispričala je kako je Smajo slomio ruku kada ga je povela ljekaru zbog temperature, a pošao je pala sa njim. Ispričala je kako je ljekarima slagala da je Smajo pao sa kreveta, jer se bojala da je ne optuže da je maltretirala sina. Na kontrolu nikada nije odvela dječaka jer se bojala da se ne vide sve povrede koje mu je Salih nanosio.

Jedne noći sam čula kako Sale govori Smaji da će ga vezati ako ne bude slušao. Zaspala sam, a kasnije kada sam se probudila vidjela sam dijete vezano na podu. A on je sjedio i pušio travu pored njega. Otišla sam u WC i dijete je već bilo odvezano kada sam se vratila, ali nije mogao stajati. Odveli smo ga hodži koji nam je rekao da smo maltretiranjem povrijedili njegove kukove i noge.

Zaspala jer mu nije mogla pomoći

"Jedne noći sam se probudila i vidjela kako Smajo go leži svezan na podu sa krpom u ustima i prigušeno jeca dok Sale stoji iza njega te upaljenom svijećom kapa vosak po njegovom tijelu", kazala je Ena u svom iskazu.

Jedne prilike je primijetila da dijete ima nove rane, nakon što je ostalo samo sa majkom. Pitala je dječaka ko ga je tukao, ali nije htio reći. Vidjela je modricu ispod oka i novu ranu na glavi. Kada je pitala majku šta je bilo ona je rekla da joj nije poznato, ali da je vidjela krv na donjem vešu dječaka. Tada joj je Ena priznala da Salih zlostavlja dijete.

Na dan kada je umro mali Smajo, kako je Ena ispričala, Salih je ušmrkao dvije ćize spida i kada ga Samjo nije htio poljubiti ošamario ga je.

"Potom je uzao kaiš i počeo ga je udarati po svim dijelovima tijela, a povremeno je koristio i šake i udarao ga u prsa tako da bi se dijete odbilo o zid. Čak sam i ja uzela kaiš i udarila ga njim po glavi, pošto se bio ukakio. Dijete je tada izgubilo svijest, a sva soba je bila od krvi. Ja sam izašla u kuhinju i donijela kašiku. Dijete se naprezalo, počeo je povraćati i ponovo se ukakio te izgubio svijest. Salih je podigao dijete, zovnuo moga oca koji je dijete ogrnuo u čaršaf i odnio u dom zdravlja. Kasnije su i mene zvali da dođem, a tada sam saznala da je dijete preminulo", rekla je Ena.

Tužiteljica je danas pročitala i iskaz Saliha Arnautovića, iz kojeg se naslućuje da on krivnju za smrt dječaka prebacije na Smajinu majku Enu Lipu.

Arnautović je ustvrdio kako je nakon kratkog poznanstva sa Enom uselio u kuću u kojoj je ona stanovala sa roditeljima. Istakao je da je primijetio da njegovi punac i punica najčešće tuku Smaju, ali da to radi i njegova žena Ena.

"Jedne prilike Smajo je plakao u noći, a Ena nije htjela ustati. Dijete je probudilo dedu, koji je došao u sobu, uzeo ga za ruku te ga bacio za vrata. Dijete je letjelo kroz mrak i udarilo glavom u zid. Onda ga je on odveo i nastavio ga tući tokom noći“, kazao je Arnautović.

Tvrdio je da je prijetio Eni i njenim roditeljima da ne smiju tući Smaju. Jedne prilike je i otišao kod svoje sestre, ali se vratio jer ga je Ena molila. Kad se vratio, navodno, jedno vrijeme nisu tukli malog Smaju.

Ona ga je tukla

Ispričao je Arnautovć kako je jednom Smajo imao temperaturu kada je on došao i tada je vidio da mu je polomljena ruka, a Ena je rekla da ne zna kako se to desilo. Navečer su ga odveli u Dom zdravlja u Hadžiće, jer dječaku nije spadala temperatura. Dječaku je na kraju stavljen gips koji je nosio mjesec dana. Dječak nikada nije otišao na kontrolu jer ga niko nije htio odvesti, a zbog povreda koje je imao na sebi. Tako je ruka krivo zarasla, a gips su mu skinuli dedo i očuh.

"U više navrata je tukla Smaju, udarala kaišem, oklagijom i raznim predmetima. Kobnog dana, primijetio sam da Smajo ima nove povrede na sebi, kada sam pitao šta je bilo rekla je da je pao niz stepenice. Taj dan nije mogao hodati, a Ena je to od njega tražila i na kraju je uzela kaiš sa metalnom kopčom te ga izudarala po glavi i leđima, tada je počeo prevrtati očima i pao je u nesvijest. Ukočila mu se vilica, počeo je potom da povraća i imao je proljev. Nije mogao da diše, ja sam mu davao umjetno disanje. Skinuo sam ga i vidio povrede na tijelu i tada sam ja počeo povraćati“, ispričao je Arnautović.

Došao je dječakov dedo, umotao ga u čaršaf i odnio u Dom zdravlja. Ja sam pošao za njim, ali sam otišao kod sestre u Miševiće. Ena me je zvala i rekla da je Smajo umro. Policija me je kasnije uhapsila na radnom mjestu“, okončao ja Salih svoj iskaz.

Munira Lipa, Enina majka, kazala je u svom iskazu da se sa Enom prilikom doseljenja njenog drugog muža u kuću dogovorila da se neće miješati u njihove odnose. Tako je i bilo, iako je često iz susjedne sobe čula plač malog Smaje i tupe udarce, kao da neko baca loptu.

"Sedam dana prije djetetove smrti primijetila sam da dijete ne može da hoda i da je imao veliku modricu ispod oka. Stalno je plakao, nije htio da jede, bile su mu krvave i usne. Sjedio je i puzao i stalno govorio kako ga boli. Primijetila sam mu i krv na gaćicama, a Ena mi je kazala da se radi o tvrdoj stolici kod djeteta. Nakon toga, Smajo više nije izlazio iz sobe", kazala je Munira.

Kobnog dana čula je plač djeteta i udarce.

"Čula sam kako Salih govori 'umrije ti dijete, zovi nekoga', a onda sam ušla u sobu i vidjela kako dijetetu daju disanje usta na usta", istakala je Munira. Dječakov djed Emir Lipa ispričao je u Kantonalnom tužilaštvu kako je kobnog dana bio vani kada ga je zet zovnuo iz kuće i kazao mu da dijete nije dobro.

"Ušao sam u kuću, uzeo dijete i poveo ga ljekaru. Ena je samo sjedila, a Salih mu je tada pokušao dati disanje usta na usta. Dijete je tokom vožnje povraćalo po meni i primijetio sam da ima modrice po cijelom tijelu", kazao je Lipa.

U svom iskazu je ustvrdio kako on nije tukao dijete te da su to radili Ena i Salih, ali se nije želio miješati.

Suđenje u ovom predmetu nastavlja se 22. januara naredne godine.