{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirza Hatić i ostali predati tužilaštvu: Reketirali vlasnika privatne firme

Piše: E. F./Klix.ba
6.5.2015. u 13:49
9
158
Mirza Hatić i ostali predati tužilaštvu: Reketirali vlasnika privatne firme
9
Mirza Hatić, Kemal Trle i Hilmija Garibović predati su u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a nakon što su jučer uhapšeni u akciji FUP-a provedenoj po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Tokom dana će tužilaštvu biti predati i Mirzina supruga Lejla te Nihad Škoro.
Nakon saslušanja u Tužilaštvu, postupajući tužilac nakon čega će biti odlučeno o daljim zakonskim mjerama koje će biti poduzete protiv njih.

Njih se sumnjiči da su počinili krivično djelo iznude, a kako Klix.ba saznaje, novac je petorka iznuđivala od Mirze D., vlasnika jedne privatne firme u Sarajevu.

Pretpostavlja se da novac, odnosno 50.000 eura pronađenih kod Hatića, pripada upravo Mirzi D., a iznuđivan mu je u nekoliko navrata.

Međutim, kako je za Klix.ba kazao Omar Mehmedbašić, advokat osumnjičenog para Hatić, njegov branjenik je ustvrdio kako novac koji je pronađen nije njegov.

Hatić je, podsjećamo, uhapšen u hotelu Bosnia u policijskoj akciji, nakon čega su uslijedili i pretresi stanova koje koriste on i njegova supruga u ulici Kulovića, ali i Hamdije Kreševljakovića. Lejla je potom odvedena u policijskom kombiju na saslušanje.

Podsjećamo, bračni par Hatić ima desetomjesečnu bebu koja je bila sa majkom u stanu kada su došli pripadnici FUP-a.

Mirza Hatić u kriminalnom miljeu slovi za najvećeg reketaša na području Sarajeva, a istraga u kojoj su razotkrivena njegova djela, ali i djela njegovih saučesnika, trajala je mjesecima.

Uhapšeni muškarci su policiji itekako poznati od ranije. Hatić je hapšen zbog različitih krivičnih djela, a u rubrike crne hronike je dospio i nakon pokušaja rušenja krsta postavljenog na Zlatištu, a potom i njegovih tvrdnji da je na koncu on bio taj koji je srušio krst. U decembru prošle godine hapšen je zbog sumnje da je orobio gosta ugostiteljskog objekta "Cassino" od kojega je navodno oduzeo predmete vrijedne 20.000 KM.

Tada je u njegovu odbranu stao jučer uhapšeni Nihad Škoro, uposlenik Cassina koji je ustvrdio da je Mirzi sve namješteno. Na koncu, Mirza je oslobođen optužbi u ovom slučaju.

Garibović je hapšen zbog iznude i ranije i to jer je tokom 2006. i 2007. godine u nekoliko navrata posudio 60.000 KM uz kamatu od deset do trideset posto. On je oštećenom prijetio smrću kako bi od njega iznudio 200.000 KM koje mu je oštećeni isplatio do oktobra 2009. godine.

Kemal Trle je također hapšen 2006. godine zbog izazivanja opće opasnosti, odnosno pucanja u parkirane automobile. Trle je na taj način dužnicima upućivao prijeteću poruku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: