Fizički napad
228

Ministar Nerin Dizdar: Četvero povratničke djece sinoć u Stocu brutalno pretučeno i mučeno

A. L.
Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Nerin Dizdar saopćio je da je u nedjelju navečer u Stocu pretučeno četvero povratničke djece.

"Noćas je Stocu pretučeno četvero povratničke djece, četiri zlatna momka. Mučki su im zasjedu na povratku sa utakmice u maniru najokorjelih razbojnika napravili nepoznati počinitelji sa više automobila na ulazu u Stolac. Zatim su ih brutalno pretukli, mučili", kazao je Dizdar.

Kako je dodao, ovakvo nasilje mora biti hitno i najstrože kažnjeno. "Podrška mladićima i njihovim porodicama mora biti bezuvjetna, odlučna i jasna, kao i reakcija policije i pravosuđa. Predugo, već preko 25 godina kada su napadi na povratnike u pitanju slušamo fraze o 'istragama u toku' i 'nepoznatim počiniteljima'. Dosta je više. Nasilje nad povratnicima mora biti odmah sankcionisano", kazao je.

Od MUP-a i Tužilaštva očekuje reakciju, "brzu istragu, privođenje i osudu kriminalaca - ništa manje od toga."

"Krug mogućih počinitelja nije posebno veliki. Od svih činitelja društvenog poretka, od lokalnog do državnog nivoa, očekujem jedinstvenu, nedvosmislenu podršku povratnicima. Ministarstvo će iz svoje nadležnosti učiniti sve za ove mladiće i njihove porodice", dodao je ministar.