Prijava zbog zloupotrebe položaja
0

Ministar i saradnici dijelili frizerskim salonima grantove

Sarajevo-x.com
Čabrilo: Nekad ministar, danas gradski vijećnik
Čabrilo: Nekad ministar, danas gradski vijećnik
Pripadnici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru izvještaj protiv 55-godišnjeg Mladena Čabrila, Slavka Brljevića (54), Vesne Bašić Jugo (51) i Dragice Sabranović (50), zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlasti.

Mladen Čabrilo bivši je ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi Federacije BiH za mandata premjera Ahmeta Hadžipašića. Nakon toga ovaj HDZ-ovac je bio pomoćnik federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevande. Nakon što je na lokalnim izborima postao gradski vijećnik morao se povući sa funkcije u ministarstvu. Vesna Bašić Jugo je aktuelna pomoćnica ministra obrta FBiH.

Policija je, istražujući provedbu i izvršenje dodjele grantova i bespovratnih sredstava koje je dodjeljivalo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta od 2005. do 2008. godine, a po nalogu Kantonalnog tužilaštva Mostar, utvrdila nepravilnosti u dodjeli, trošenju i kontroli trošenja sredstava, čime je budžet Federacije u 2005. i 2006. godini oštećen za 385.641 KM.

Čabrilo nenamjenski i bez nadzora

Čabrilio je kao ministar zloupotrijebio službeni položaj ili ovlaštenje tako što je propustio vršiti nadzor nad radom Stalne komisije za praćenje i utrošak grant sredstava, odnosno nije poduzeo nikakve mjere protiv njih, iako su izvještaji pokazivali da vrše samo formalnu kontrolu, te da se sredstva troše nenamjenski.

Brljević je bio predsjedavajući, a Vesna Bašić Jugo i Dragica Sabranović su bile stalne članice Komisije. Istražitelji su utvrdili da se prilikom izbora subjekata kojima će biti dodijeljena sredstva nisu pridržavali zakonskih odredbi, bodovanje su vršili neplanski, nepropisno i neracionalno, te postoje primjeri da su frizerski saloni i firme sa stotinama zaposlenih dobijali isti novčani iznos. Time su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili federalni budžet.

Bez izvještaja o utrošenim parama

Pregledom 2.400 dosjea, istražitelji su utvrdili niz slučajeva gdje su investicioni projekti za koje je odobren novac bili napisani na samo jednoj stranici, da pojedine firme nisu uopće dostavljale izvještaje o načinu utroška sredstava, te da je brojna dokumentacija dostavljena u Ministarstvo prije raspisivanja javnog konkursa.

U 2005. godini 15 privrednih subjekata je nenamjenski utrošilo dodijeljeni novac, a u 2006. godini njih 27. S obzirom da ne postoje zakonski i podzakonski akti, korišteni u dodjeli grantova, koji omogućavaju prenamjenu sredstava, Federalna uprava policije ranije je prijavila i 38 osoba – odgovornih lica iz firmi koje su nenamjenski potrošile budžetska sredstva, saopćeno je iz FUP-a.