U junu 1995. godine
35

Milovan Peulić i Miladin Stević optuženi za ratne zločine nad Bošnjacima u Doboju

Piše: M. N.
Doboj (Foto: N. G./Klix.ba)
Doboj (Foto: N. G./Klix.ba)
Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv Milovana Peulića zvanog Peula i Miladina Stevića koji se terete za ratne zločine protiv civila bošnjačke nacionalnosti u Doboju.

Kako stoji u optužnici, oni su kao pripadnici Centra Resora državne bezbjednosti Doboj narušavali tjelesni integritet osoba bošnjačke nacionalnosti koje nisu bile vojno angažovane niti su učestvovale u vojnim operacijama.

Dana 20. juna 1995. godine došli su u Dom zdravlja gdje je B.S. bio zaposlen kao ljekar i naredili mu da skine mantil i krene s njima. Odveli su ga u zgradu Centra Resora gdje su ga ispitivali između tri i četiri sata tražeći od njega da prizna gdje je zakopano oružje i zlato te gdje je Cica. Kada je odgovorio da ne zna udarali su ga po stomaku, a kada bi od bolova pao, vukli biza kosu da ustane.

Kada je odgovorio da se komšija Cico nalazi na ekonomiji na Barama, otišli su vozilom kojim je upravljao A.M. po M.M. zvanog Cico i odvezli sve ispred roditeljske kuće B.S. gdje su im optuženi naredili da kopaju. Kada nisu pronašli zlato odvodili su ih do kruške gdje su ih tukli šakama u glavu, po stomaku i drugim dijelovima tijela tražeći od B.S. da drži spuštene ruke niz tijelo i udarali tražeći od njega da kaže gdje je zlato. Nakon određenog vremena pitao je da li može nazvati sestru u Mađarsku, a oni su ga odveli opet do Centra.

Nakon što mu je sestra telefonskim putem rekla gdje je zakopano zlato. Vratili su se ispred porodične kuće gdje je oštećeni B.S. iskopao zlato i municiju za automatsku pušku. Oduzeli su mu sve i izdali potvrdu za jednu količinu zlata, a drugu su prisvojili.

"Dakle, za vrijeme oružanog sukoba, kršeći pravila međunarodnog prava, kao saizvršioci, narušavali tjelesni integritet civila čime su učinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva", navedeno je u optužnici Okružnog tužilaštva Doboj.