Privredni kriminal
6

Milioner Pramod Mittal ispitan u tužilaštvu u Tuzli, slijedi odluka o određivanju pritvora

A. K.
Pramod Mittal (desno)
Pramod Mittal (desno)
Milioner Pramod Mittal, predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), koji je uhapšen prekjučer zbog sumnje na počinjenje jednog od najtežih oblika privrednog kriminala, ispitan je danas u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.
Pored Mittala uhapšeni su još i član Nadzornog odbora Rajib Dash i generalni direktor kompanije Paramesh Bhattacharyya koji su takđer saslušani, potvrdio je za Klix.ba kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić.

"Njegovo (Mittalovo, op.a.) ispitivanje u svojstvu osumnjičenog je završeno, kao i ostalih osumnjičenih u ovom predmetu. U narednih sat vremena sudu će biti podnesen prijedlog za određivanje pritvora. Sud će u toku dana najvjerovatnije zakazati ročište za njihovo izjašnjenje, a nakon toga slijedi sudska odluka", rekao nam je Serhatlić.

Istragom zbog kriminala u GIKIL-u obuhvaćeno je šest osoba, a uhapšenoj trojici se na teret stavlja krivično djelo organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli su kazali da, ukoliko se dokaže da su krivi, prijeti im kazna zatvora u ukupnom trajanju do 45 godina.

Prema informacijama Tužilaštva TK koje su iznesene u javnosti, u periodu od 2006. do 2015. godine iz GIKIL-a je na sumnjiv način izvučen 21 milion KM u gotovini koji je putem takozvanih menadžerskih ugovora završio u kompaniji GSHL, koja je u vlasništvu milionera Pramoda Mittala.

Hapšenju ove tri osobe koje su porijeklom iz Indije, doprinijele su i prijave radnika koji su Tužilaštvu TK upućivali sumnju na kriminalne radnje u GIKIL-u, odnosno nezakonito izvlačenje kapitala iz ove lukavačke kompanije.

Nedavno su istražitelji spriječili pokušaj ilegalnog izvlačenja novca u iznosu od skoro tri miliona dolara.

Istraga se vodi i protiv bivšeg direktora GIKIL-a Debashisha Gangulyja za kojim je raspisana potjernica te Vehida Mešića i Faika Buševca koji su bili odgovorne osobe u KHK Lukavac prilikom zaključivanja štetnog ugovora o ulasku GSHL-a u GIKIL.