Počela nova borba
563

Memić u Tužilaštvu BiH: Svi tužioci su plakali sa mnom, bilo je teško prisjećati se svega

Klix.ba
Muriz Memić (Foto: H. M./Klix.ba)
Muriz Memić (Foto: H. M./Klix.ba)
Muriz Memić, otac tragično stradalog mladića Dženana Memića, danas je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine počeo davati iskaz na predmetu o ubistvu njegovog sina.

Kako nam je kazao, tokom dvosatnog prisjećanja na dešavanja iz juna 2016. godine, tužioci su plakali zajedno s njim, zbog čega su morali prekinuti sastanak.

"Dogovorit ćemo se kad ćemo nastaviti davati iskaze. Počeo sam im pričati sve ispočetka, od samog telefonskog poziva, kad me bratić nazvao i rekao da je Dženan nastradao. Uvijek mi teško padne kada ponavljam od početka šta se sve desilo. Tužioci su plakali sa mnom, bilo je potresno prisjećati se svega i morali smo prekinuti današnji sastanak", kazao nam je Memić.

On je pred državnim tužiocima govorio o danima koje je Dženan proveo u bolnici i njegovoj borbi za život, razgovoru s doktorom Alijom Čeljom koji je operisao Dženana, o tome kako je njegovom sinu kasno pružena medicinska pomoć, borbi za pravdu u Tužilaštvu Kantona Sarajevo...

Memić je danas u svom iskazu pred Tužilaštvom BiH ponovio kako su postojali dokazi koji su ukazivali na to da je njegov sin ubijen te da se ne radi o saobraćajnoj nesreći, ali kako se tokom suđenja pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo sve radilo kako bi se sakrili ti dokazi i slučaj prikazao kao saobraćajna nesreća.

"Ovo je prvi put da sam mogao pokazati dokumente kojim raspolažem, iz kojih je svima jasno o čemu je riječ. Ja ne govorim ništa 'rekla, kazala' i za sve pokažem papire koje su potpisivai tužioci i policajci. Mislim da će tim na čelu s v. d. glavne tužiteljice Gordane Tadić pristupiti ovom slučaju profesionalno i u skladu sa strukom, kako mi je i obećano", ističe Memić.

Podsjećamo, nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu u junu izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, glavnim osumnjičenima u vezi sa Dženanovom smrću, Memić je Tužilaštvu BiH predao krivičnu prijavu protiv 40 osoba koje su povezane sa slučajem ubistva njegovog sina. Među ovim osobama su glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, svi tužioci koji su radili na predmetu Memić, federalni tužioci te više pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Memić je početkom decembra u pratnji advokata Ifeta Ferageta održao sastanak u zgradi Delegacije Evropske unije sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom i ambasadorima zemalja članica EU u BiH. On je dobio podršku svih predstavnika zemalja Evropske unije u njihovoj borbi za pravdu i istinu.