Crna hronika
231

Međunarodni aerodrom Sarajevo: Carinici oduzeli sat vrijedan 15.000 KM

Klix.ba
Carinskim pregledom putnika i roba na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, službenici Uprave za indirektno oporezivanje, u suradnji sa službenicima Granične policije BiH, spriječili su nezakonit pokušaj unosa skupocjenog sata marke Rolex u Bosnu i Hercegovinu.

Na letu iz Beograda, državljanin Bosne i Hercegovine nastanjen u Sarajevu, prilikom carinskog pregleda na upit carinika da li ima šta za prijaviti za carinjenje, odgovorio je da nema.

Detaljnim pregledom ličnog prtljaga pronađen je ručni sat svjetski poznate marke Rolex, vrijedan 928.000 RSD, odnosno protuvrijednosti 15.000 KM. Uz sat pronađena je i dokumentacija o odоbrenom povratu poreza na dodanu vrijednost stranom državljaninu u Republici Srbiji.

Nakon što je otkiven carinski prekršaj, carinski službenici na Aerodromu Sarajevo privremeno su oduzeli predmetni sat, koji је predan službenicima Grupe za sprјečavanje krijumčarenja. Protiv lica koje je učinilo carinski prekršaj bit će pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom, koji će i donijeti konačnu odluku.