Crna hronika
5

Maloljetne učenice uputile lažne dojave o bombama u Bijeljini

SRNA
Bijeljina
Bijeljina
Policija Centra javne bezbjednosti Bijeljina identifikovala je dvije maloljetne učenice koje su 20. i 22. novembra putem mobilnog telefona policiji prijavile da su postavljene eksplozivne naprave u školske ustanove, za šta je utvrđeno da su bile lažne dojave.

Policijskoj stanici Bijeljina je 20. novembra u 17:12 sati prijavljeno da je u Gimnaziji u Bijeljini postavljena bomba.

Provjerama na licu mjesta utvrđeno je da je riječ o lažnoj prijavi. Radom na terenu policijski službenici pronašli su mobilni telefon sa kojeg je upućen telefonski poziv, koji su izuzeli.

Identifikovana je i osoba koje je uputilo lažnu dojavu, a riječ je o učenici devetog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Bijeljini.

Policiji je i jučer u 13:32 prijavljeno da je postavljena bomba u OŠ "Vuk Karadžić".

Izlaskom na mjesto dojave i pregledom policija je utvrdila da je riječ o lažnoj dojavi, a operativnim radom identifikovana je maloljetna učenica prvog razreda Poljoprivredne škole u Bijeljini, koja je uputila telefonski poziv.

Policija je pronašla i mobilni aparat sa kojeg je upućena lažna dojava o podmetanju bombe u ovu školu.

Tokom vršenja pregleda objekta na licu mjesta nalazili su se i pripadnici Vatrogasne jednice i Hitne pomoći Doma zdravlja Bijeljina.

Maloljetne učenice priznale su izvršenje ovih krivičnih djela. Prema njima će biti preduzete mjere i radnje u skladu sa Zakonom o postupanju sa maloljetnicima u krivičnom postupku.

O ovom događaju obaviješten je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina, kao i Centar za socijalni rad Bijeljina.

Centar javne bezbjednosti Bijeljina apeluje da svi školski subjekti i lica zaposlena u školskim ustanovama, kao i roditelji/staratelji, skrenu pažnju učenicima da je lažna prijava krivično djelo i da će za to snositi krivičnu sankciju predviđenu Zakonom.

U CJB napominju da će ova lica snositi materijalne i nematerijalne troškove koji su nastali postupanjem po dojavi angažovanih osoba (hitna pomoć, vatrogasci i drugi), te zbog prekida nastave i nadoknade časova koji su izostali nakon lažne prijave.