Zijad Turković na ročištu
2

"Kupio sam blokatore signala da se zaštitim od hakera"

Piše: F. Bakić
Zijad Turković
Zijad Turković
Na suđenju Zijadu Turkoviću i sedmerici ostalih, koje optužnica tereti da su počinili više krivičnih djela, danas je u Sudu BiH svoj nalaz i mišljenje o okolnostima vještačenja dvaju uređaja za blokiranje frekvencije, oduzetih od prvooptuženog, dao vještak Remzija Gušić.

Gušić je, iznoseći svoj nalaz, naveo da su u pitanju dva elektronska uređaja, veći koji je fiksni i koji se koristi u zatvorenim prostorijma te manji koji se može upotrebljavati u vozilima. Držanje ovih uređaja, kako je rekao vještak, građanima u BiH nije dozvoljeno, jer se radi o "blokatorima" koji ometaju GSM komunikacije i blokiraju frekvencije u BiH. Gušić tvrdi da ovi uređaji nisu proizvedeni u BiH, ali da na njima uopšte nema podataka o proizvođaču. Kada je uređaj uključen, kako bi blokirao komunikaciju, pozivani broj je najčešće nedostupan ili nema mreže.

Turković je kazao da je manji uređaj dobio uz blindirani automobil, kao i da se fiksni uređaj najčešće koristi u crkvama, školama ili opernim dvoranama. Za veći uređaj je naglasio da ga je kupio kako bi se zaštitio od "hakera" poput Olega Čavke i Almira Džuve, koji su ga pratili i prisluškivali.

"Opet ću nabaviti taj uređaj kada izađem", dodao je Turković.

Svoj nalaz i mišljenje na današnjem ročištu je iznio i sudski vještak za protivpožarnu zaštitu Muris Dizdar, koji je početkom decembra 2007. godine prisustvovao uviđaju u krugu kasarne u Nedžarićima, gdje je zapaljen Audi Q7, vlasništvo Jasmina Bahte, koji su, prema optužnici, koristili pljačkaši 2,5 miliona maraka iz Cargo centra Aerodroma Sarajevo.

Dizdar tvrdi da je vozilo 100 posto izgorjelo te da je poliveno zapaljivom tečnosti i sa vanjske i sa unutrašnje strane te zapaljeno otvorenim plamenom. U gepeku vozila je pronađena automatska puška, kao i nekoliko zrna od metaka i čahura, dok su u unutrašnjosti vozila nađene tri duge cijevi koje nisu bile predmet Dizdarevog vještačenja.

Svjedok Sabahudin Makaš je tokom davanja svog iskaza ispričao da je Turković nekoliko puta tokom 2007. godine bio gost restoranaTratoria due u Aleji Bosne Srebrene, nekada sam, a nekada sa prijateljima. U prostorijama SIPA-e je identifikovao Turkovića na fotografiji, ali je dodao da ga ne bi prepoznao da novine nisu bile pune njegovih fotografija.

Nastavak suđenja je zakazan za 8. mart, kada je planirano saslušanje dvaju vještaka i dvaju svjedoka.