Crna hronika
471

Kozluk: Zategnuti međunacionalni odnosi nakon ubistva povratnika Ahmeta Hasanovića

Piše: N. J.
Mjesto ubistva (Foto: Klix.ba)
Mjesto ubistva (Foto: Klix.ba)
Povratnik u Kozluk Ahmet Hasanović (81) ubijen je u dvorištu porodične kuće u Kozluku, gdje ga je jučer ujutro pronašao komšija koji je slučaj prijavio policiji.

Policija je potom uhapsila osumnjičenog za ovo ubistvo Nikolu Josića, te pretresla njegovu kuću i objekte koje koristi. Tom prilikom su oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnim djelom.

Mještanin Kozluka i Ahmetov prijatelj, Halil Melezanović, u razgovoru za Klix.ba je kazao kako su se Ahmet i Nikola posvađali u kafani u nedjelju navečer, nakon čega su obojica otišli kućama.

Ubica odnio sjekiru i novčanik

"Ahmet je narednog jutra pronađen mrtav u dvorištu svoje kuće, a pored njega je bila veća lokva krvi, što ukazuje na to da je iskrvario i umro. Njega je Nikola ubio udarivši ga sjekirom u glavu", kazao je Melezanović za naš portal, dodajući da su na glavi ubijenog uočeni i drugi tragovi.

Dodaje kako je Nikola nakon ubistva odnio Halilov novčanik, ali i sjekiru kojom je počinio ubistvo.

"Iako je sjekira bila oprana, policija je utvrdila da je Nikola njome počinio ovo ubistvo", dodao je Melezanović.

Naš sagovornik je naveo i kako su u posljednje vrijeme napeti međunacionalni odnosi između Bošnjaka i Srba u Kozluku, te očekuje da će to posebno biti izraženo nakon ovog ubistva.

Obdukcija u Tuzli

Podsjetimo, u prilog Melezanovićevim riječima govori i činjenica da je u augustu prošle godine u Zvorniku, na čijoj se teritoriji nalazi i Kozluk, zapaljena i kuća ugledne zvorničke porodice Nožinović. Riječ je o kući koja je u Zvorniku poznata kao "Vila Nožina", a koju vlasnik nakon rata nikako nije želio prodati, iako je imao nekoliko ponuda.

Iz policije i Okružnog tužilaštva u Bijeljini nisu željeli iznositi bilo kakve detalje u vezi sa ubistvom Ahmeta Hasanovića "do okončanja istrage".

Kako smo saznali, obdukcija bi trebala biti rađena u Tuzli, a od nje ovisi i datum klanjanja dženaze ubijenom Ahmetu Hasanoviću.