Potrebne promjene
203

Kovačević: Izazivanje nesreća pod djestvom alkohola sa smrtnim ishodom treba tretirati kao ubistvo

Piše: Dž. L.
Ševal Kovačević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ševal Kovačević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stravična nesreće koja se desila u petak navečer u Novom Travniku, u kojoj su poginule majka i kćerka kada je pijani vozač Opel Astrom naletio na njih, još jedna je u nizu teških nesreća sa smrtnim ishodom u našoj zemlji koje moraju biti alarm vlastima i građanima da se obračunaju sa nesavjesnim vozačima, ističe za Klix.ba vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević.

Kako kaže Kovačević, teški oblici saobraćajnih nesreća javljaju se ciklično u BiH, sa različitim pojavnim oblicima i uzrocima, ali u osnovi uvijek iz istih razloga.

"Na prvom mjestu je neprilagođena brzina, drugo je nepropisno preticanje, treće je nesposobnost za vožnju bilo pod utjecajem alkohola, umora, psihoaktivnih lijekova ili pod utjecajem nedovoljno vještine i navike. Tu su dalje oduzimanje prava prvenstva, kao i nedostatak saobraćajne kulture", kazao nam je Kovačević.

Prema njegovim riječima, u gradovima širom BiH prisutno je obijesno ponašanje vozača pod utjecajem određenih supstanci.

"Rješenja su prije svega prevencija nesreća. Moramo imati pokrivernost na terenu. Takvi nesavjesni vozači ne smiju uopće doći u dodir s vozilima. Deset godina govorim kako treba oduzimati motorna vozila kao sredstva koja izazivaju opasnost po sve ljude. Vozilo pri brzini od 100 kilometara na sat nije više vozilo, već vatreno oružje, pištolj, mitraljez. Ne može se tu niko skloniti jer pri toj brzini vozilo se pomjera 28 metara u sekundi. Nema milosti prema takvim vozačima i nema tolerancije u lokalnoj zajednici. Moramo se obračunavati s takvim ljudima, bilo da voze pri velikim brzinama, pod dejstvom alkohola ili da je to prolazak kroz crveno svjetlo. U protivnom, svi smo njihove žrtve", ističe Kovačević.

Iako je prema podacima ministarstava unutrašnjih poslova u BiH, kako smo nedavno istražili, izmijenjeni i dopunjeni Zakon o sigurnosti saobraćaja donio pozitivne pomake na putevima u većem djelu naše zemlje, i dalje se dešavaju teške saobraćajne nesreće.

Kovačević smatra kako je potrebno napraviti promjene u oblasti izvršnog postupka prilikom suđenja nesavjesnim vozačima.

"Moramo imati neku lepezu od otvorenog i poluotvorenog zatvora te klasičnog i strogog zatvora. Slučajeve izazivanja teških saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom treba kvalifikovati kao čisto ubistvo. Kada pogledamo slučaj u Novom Travniku, šta mi tu možemo. To je nešto što prevazilazi ljudski razum. Vozači sve više divljaju po ulicama u lokalnim zajednicama i niko ništa ne poduzima. Nemamo mi više vremana da gubimo živote. Ko će vratiti naše mlade ljude? Pasivno gledamo brojke i slova. Ne može to tako", zaključio je Kovačević.

Privođenje Nermina Rustempašića u tužilaštvo u Travniku (Foto: E. M./Klix.ba)
Privođenje Nermina Rustempašića u tužilaštvo u Travniku (Foto: E. M./Klix.ba)

Podsjećamo, pijani Nermin Rustempašić je u petak navečer oko 20:35 sati u centru Novog Travnika Opel Astrom usmrtio 31-godišnju Azru Hajrić i njenu devetogodišnju kćerku Almu.

U nesreći su povrijeđeni i Azrin četverogodišnji sin Eldar te sinovi glavnog imama u Novom Travniku Harisa Amidžića, osmogodišnji Davud i dvanaestogodišnji Jusuf.

Rustempašić je imao više od tri promila alkohola u krvi, a policiji je odranije poznat po konzumiranju alkohola te vožnji u takvom stanju. On je danas predat Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona.

Još jedna stravična nesreća desila se 29. juna ove godine u našoj zemlji kada su poginule tri djevojke, 18-godišnja Ajla Ibrica te 17-godišnje Nađa Neradin i Lejla Oruč. Za izazivanje ove nesreće te teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom za više osoba sudi se Almiru Ejuboviću.

Kako se navodi u optužnici, Ejubović se tereti da je upravljajući svojim neregistrovanim putničkim motornim vozilom BMW X5 bez važeće vozačke dozvole, s postavljenim nepripadajućim i nevažećim registarskim oznakama, krećući se iz pravca Vlakova prema Vogošćanskoj petlji, krećući se brzinom od blizu 166 kilometara na sat, izazvao nesreću usljed koje je prouzrokovao smrt više osoba, dok je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede opasne po život.

U oktobru 2016. godine Sanjin Sefić prouzrokovao je tešku nesreću kada je prošao Golfom kroz crveno svjetlo u sarajevskom naselju Marijin Dvor te usmrtio dvije studentice, Selmu Agić i Editu Malkoč. On je osuđen na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

U noći tragedije u Novom Travniku gdje su život izgubile dvije osobe, još četiri osobe poginule su u saobraćajnim nesrećama na putevima u našoj zemlji. Kod Ljubuškog je poginuo vozač Mercedesa inicijala L. R., na putu prema Bratuncu život je izgubio 23-godišnjak koji je sletio s ceste u Opelu, u Mostaru je upravljajući Passatom poginuo M. Z., a na magistralnom putu M-14 u mjestu Donji Lukavac poginuo je vozač Golfa u sudaru sa još jednim vozilom i kamionom.