Sabrana djela
508

Ko je Amel Sejfović koji je pobjegao iz sarajevskog zatvora: "Bit ću primoran da vas pobijem sve"

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Amel Sejfović, poznat iz rubrika crne hronike u bh. medijima, pobjegao je danas iz zatvora, a za njim i njegovim pomagačima traga policija. Navodno je prilikom bjekstva pucao na zatvorske čuvare, a obračun sa policijom mu ni ranije nije bio nepoznanica.

Sejfović je bio optužen za pokušaj ubistva Davora Milića, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, 23. oktobra 2009. godine, a već tada je bio dobrano poznat sarajevskoj policiji.

Tokom izvođenja materijalnih dokaza na suđenju, tužilac je pročitao i kopiju e-maila kojeg je Sejfović 9. novembra 2009. godine uputio tadašnjem komesaru MUP-a Kantona Sarajevo.

U tekstu prepunom psovki i vulgarizama, Sejfović je uz ostalo istakao da je pobjegao specijalcu, da je pucao na njega da bi ga prepao, a da je specijalac vrištao dok mu je prigušivač držao na stomaku.

"Bit ću primoran da vas pobijem sve", stajalo je u mailu upućenom komesaru, koji je pročitao tužilac Kantonalnog tužilaštva KS.

Nakon toga Sejfović je optužen za oštećenje tuđe stvari, jer je u novembru 2013. godine polupao zatvorsku ćeliju broj 82 u kojoj je u to vrijeme boravio. Polomio je drveni štok toaleta, keramički umivaonik i česmu, te dva dupla vakum stakla na prozoru ćelije nanijevši KPZ-u Sarajevo štetu od 200 KM.

Incident je izazvao, navodno, nakon saznanja da mu je amidžić teško povrijeđen, a osim što je načinio materijalnu štetu, u tom trenutku je povrijedio i sebe. Nakon toga je smješten u samicu.

Amel Sejfović je također bio među grupom optuženih za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža 5. novembra 2015. godine, kada je poginuo biciklista Kemo Bašić.

Prema optužnici koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine, pljačku su isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović. Kantonalno tužilaštvo Sarajevo ih je teretilo za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke.

Prilikom pljačke udarali su radnike i natjerali ih da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.